Stabschef: Navalnyj er flyttet fra fængsel til ukendt sted

Russisk oppositionspolitiker afsoner straf i fængsel uden for Moskva, men er ifølge stabschef blevet flyttet.

Navalnyj har siden starten af 2021 siddet i fængsel 200 kilometer uden for Moskva. Ifølge hans stabschef er han blevet flyttet til et ukendt sted. (Arkivfoto). <i>Mladen Antonov/Ritzau Scanpix</i>

Navalnyj har siden starten af 2021 siddet i fængsel 200 kilometer uden for Moskva. Ifølge hans stabschef er han blevet flyttet til et ukendt sted. (Arkivfoto). Mladen Antonov/Ritzau Scanpix

Den fængslede russiske oppositionsleder Aleksej Navalnyj opholder sig ikke længere i det fængsel, hvor han hidtil har siddet indespærret.

I stedet er han blevet flyttet til en ukendt lokation.

Det fortæller Navalnyjs stabschef ifølge Reuters tirsdag.

- Hvor Aleksej er nu, og hvilken koloni han er blevet flyttet til, det ved vi ikke, siger stabschef Leonid Volkov i en udtalelse via beskedtjenesten Telegram.

Den prominente oppositionspolitiker afsoner i øjeblikket en dom på to et halvt år i et fængsel uden for Moskva.

I marts blev den stærkt Putin-kritiske Navalnyj idømt yderligere ni års fængsel, efter at han blev kendt skyldig i anklager om bedrageri og for at udvise foragt i retten.

Den afgørelse har oppositionspolitikeren siden anket. Det er dog blevet afvist.

Her besluttede en dommer samtidig, at Navalnyj skulle flyttes til et andet topsikret fængsel, hvor hans muligheder for besøg og korrespondance med omverdenen vil blive begrænset yderligere.

Navalnyj har tidligere udtalt, at anklagerne mod ham er opdigtede og et forsøg på at lukke munden på ham og stoppe hans politiske ambitioner. Fængsel får ham dog ikke til at tie, har politikeren udtrykt.

- Hvis tid i et fængsel er prisen for min menneskeret til at sige, hvad der bliver nødt til at siges, så kan de gå efter 113 års fængsel. Jeg trækker ikke mine ord og handlinger tilbage, skrev han på Instagram 15. marts.

Navalnyj blev forgiftet om bord på et passagerfly i august 2020. Flyet måtte nødlande, og han blev bragt til et hospital i Berlin. Her fandt læger spor af nervegift.

I januar 2021 vendte Navalnyj tilbage til Rusland efter mange måneders behandling og genoptræning. Han blev anholdt ved hjemkomsten og blev i februar fængslet. Ifølge de russiske myndigheder havde han brudt regler i forbindelse med en betinget dom, han fik i 2014.

FN-eksperter mener, at Rusland står bag giftangrebet. En militær domstol i Moskva fastholder, at forgiftningen af Navalnyj ikke skal efterforskes.

Siden Navalnyjs fængsling er hans politiske netværk blevet stærkt svækket. Flere af hans folk er enten blevet fængslet eller tvunget i eksil, ligesom hans organisation er blevet forbudt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden