Stigende priser kan ramme grøn omstilling af landbrug

Flere EU-lande er ramt af så høje priser, at det sætter spørgsmålstegn ved grøn omstilling af landbruget.

Minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri, Rasmus Prehn (S) vil kæmpe for, at EU fastholder grønne ambitioner trods prispres på landbruget som følge af krigen i Ukraine (Arkivfoto). <i>Frank Cilius/Ritzau Scanpix</i>

Minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri, Rasmus Prehn (S) vil kæmpe for, at EU fastholder grønne ambitioner trods prispres på landbruget som følge af krigen i Ukraine (Arkivfoto). Frank Cilius/Ritzau Scanpix

I Bulgarien har inflationen rundet 10 procent. Også i Portugal kæmper landmændene med at betale høje energipriser.

Det er blot to af de EU-lande, hvor landbruget er stærkt udfordret af prisstigninger og mangel på råvarer i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Fødevaresituationen er på dagsordenen på et møde for EU's landbrugsministre i Luxembourg torsdag. Mødet kommer, mens krigen i Ukraine har understreget, hvor afhængig mange EU-lande er af ikke bare russisk energi, men også russisk gødning og ukrainsk korn til dyrefoder.

Den svære situation for landbruget har ifølge fødevareminister Rasmus Prehn (S) fået flere EU-lande til at sætte spørgsmålstegn ved timingen i EU's ambitiøse klimaplaner.

- Jeg synes, at der er nogle lande, som har været meget hurtige til at ignorere klimaudfordringen, fordi de nu står over for en anden udfordring.

- Jeg kan godt se dilemmaet mellem om folk skal være mætte, eller om man skal tænke på klimaet. Så må man selvfølgelig gå på kompromis. Slet ingen tvivl om det. Men der er bare måder, hvor man kan levere både i forhold til at forebygge sult, men også gøre noget godt for klimaet, siger Rasmus Prehn.

Ukraine omtales nogle gange som "Europas kornkammer", men krigen vil gøre det vanskeligt for Ukraines landmænd at levere en ordentligt høst. Det er med til at drive prisen på korn op.

Samtidig har situationen pustet nyt liv i Frankrigs drøm om at gøre EU uafhængigt på fødevareområdet. Men også det vil sætte spørgsmålstegn ved, om man kan presse landbruget til grøn omstilling samtidig med behov for øget fødevareproduktion.

Danmark vil dog kæmpe for, at EU holder fast i den grønne omstilling, selv om der er stort pres på landbruget og fødevaresikkerheden:

- Det er en krisesituation. Men vi vil fra dansk side insistere på, at vi kommer stærkest muligt igennem krisen. Det kan vi gøre ved at fokusere på alternative løsninger, siger Rasmus Prehn.

Han peger på, at Holland eksempelvis laver alternativer til gødning, som ellers importeres fra Rusland. Og fra dansk side vil man sætte fokus på græs og planteprotein for at blive mere uafhængig af dyrefoder fra Ukraine og Rusland.

Samtidig er der ifølge Prehn behov for at fokusere på at sikre den bedst mulige høst for de ukrainske landmænd trods krigen.

Det vil blandt andet kræve, at man får brændstof frem, så landmændene kan udnytte forårssæsonen til at så i de områder, som ikke er udsat for kamphandlinger.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.