Strid om pension præger sidste del af fransk valgkamp

Macron mister stemmer på sin kamp for at hæve Frankrigs pensionsalder fra 62 år til 65 år.

Et stort flertal af de franske vælgere er imod en forhøjelse af pensionsalderen, som er et af de spørgsmål, der præger den sidste fase af valgkampen op til præsidentvalget i denne måned. Præsident Emmanuel Macron siger, at det er vigtigt for Frankrigs økonomiske udvikling, at pensionsalderen hæves fra 62 år til 65 år. Marine Le Pen vil tværtimod sænke pensionsalderen for nogle grupper. <i>Philippe Lopez/Ritzau Scanpix</i>

Et stort flertal af de franske vælgere er imod en forhøjelse af pensionsalderen, som er et af de spørgsmål, der præger den sidste fase af valgkampen op til præsidentvalget i denne måned. Præsident Emmanuel Macron siger, at det er vigtigt for Frankrigs økonomiske udvikling, at pensionsalderen hæves fra 62 år til 65 år. Marine Le Pen vil tværtimod sænke pensionsalderen for nogle grupper. Philippe Lopez/Ritzau Scanpix

Et stort flertal af de franske vælgere er imod en forhøjelse af pensionsalderen, som er et af de spørgsmål, der præger den sidste fase af valgkampen op til præsidentvalget i denne måned.

Præsident Emmanuel Macron siger, at det er vigtigt for Frankrigs økonomiske udvikling, at pensionsalderen hæves fra 62 år til 65 år.

På den ydre højrefløj siger Marine Le Pen, at hun tværtimod vil sænke pensionsalderen for visse grupper, mens Jean-Luc Mélenchon på den ydre venstrefløj vil sænke pensionsalderen for alle.

Den konservative Valerie Pecresse og Eric Zemmour på den ydre højrefløj, vil også have folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Macron har i meningsmålingerne længe stået til at blive genvalgt uden større problemer, men i valgkampens slutfase er Le Pen halet noget ind på præsidenten, som ellers har fået styrket sin popularitet med sit aktive diplomati under Ukrainekrisen.

Ifølge en meningsmåling foretaget i første del af denne uge omkring pensionsalderen er 70 procent af vælgerne imod en forhøjelse af pensionsalderen. Halvdelen af dem siger, at de "er stærkt imod".

Elabe-målingen, som er foretaget for dagbladet Les Echos, Radio Classique og Montaigne Instituttet, viser, at 63 procent af vælgerne ønsker at se pensionssystemet styrket gennem højere skatter for de velstillede.

Macron, som er gået sent ind i valgkampen, har som prioriteter at øge pensionsalderen, sænke skatterne og liberalisere arbejdsmarkedet for at styrke det franske erhvervsliv og beskæftigelsen.

Selv om Macron stadig står til at vinde valget ifølge meningsmålingerne, så har han advaret sine partifæller om, at intet kan tages for givet i den sidste fase af valgkampen.

Første valgrunde af det franske præsidentvalg finder sted næste søndag, den 10. april. De to kandidater, der får flest stemmer her, går videre til anden valgrunde, der finder sted 24. april.

De seneste meningsmålinger viser stadig tættere løb mellem Macron og Marine Le Pen.

En Ifop-Fiducial måling for Paris Match, LCI og Sud Radio viste fredag, at Macron og Le Pen går videre til anden runde, som vil blive vundet af Macron med opbakning fra 53,5 procent af vælgerne.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.