Sturgeon ønsker afstemning om skotsk uafhængighed i 2023

En ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed kommer 19. oktober næste år, siger skotsk førsteminister.

- Hvis vi i 2014 havde vidst alt, hvad vi ved nu om den vej, som Storbritannien har valgt. så er jeg ikke i tvivl om, at Skotland ville have sagt ja til uafhængighed dengang, sagde Sturgeon i et BBC-interview tidligere i denne måned. <i>Russell Cheyne/Reuters</i>

- Hvis vi i 2014 havde vidst alt, hvad vi ved nu om den vej, som Storbritannien har valgt. så er jeg ikke i tvivl om, at Skotland ville have sagt ja til uafhængighed dengang, sagde Sturgeon i et BBC-interview tidligere i denne måned. Russell Cheyne/Reuters

Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon, siger tirsdag, at hun vil have en ny folkeafstemning om skotsk uafhængighed. Den skal foregå 19. oktober næste år.

Sturgeon leder Skotlands Nationalparti (SNP). Hun indledte tidligere i denne måned en kampagne for at få en sådan afstemning i stand.

Sturgeon siger, at Skotlands økonomi vil klare sig bedre udenfor Storbritannien.

Ved en folkeafstemning i 2014 om uafhængighed stemte 55 procent af vælgerne for fortsat union med Storbritannien.

Men det var før brexit. Ifølge Sturgeon og hendes parti er der nu en helt anden situation.

Den konservative britiske regering med premierminister Boris Johnson i spidsen siger nej til en ny uafhængighedsafstemning og siger, at spørgsmålet blev afgjort i 2014.

Ved den britiske brexit-folkeafstemning ville et flertal af skotterne forblive i EU. Vælgerne i Skotland, der har en befolkning på omkring 5,5 millioner, har delvist selvstyre.

- Hvis vi i 2014 havde vidst alt, hvad vi ved nu om den vej, som Storbritannien har valgt, er jeg ikke i tvivl om, at Skotland ville have sagt ja til uafhængighed dengang, sagde Sturgeon tidligere denne måned. Udtalelsen faldt i et interview med BBC.

Sturgeon siger, at den skotske regering, som ledes af hendes parti, om kort tid vil offentliggøre et lovforslag om en folkeafstemning om uafhængighed. Ifølge forslaget skal folkeafstemningen finde sted den 19. oktober næste år.

Hun gør det samtidig klart, at hun vil anmode premierminister Boris Johnson om tilladelse til at holde en vejledende afstemning.

Samtidig understreger hun, at der allerede er lagt planer for at få planerne igennem juridisk, hvis de bliver afvist af den britiske regering.

- Hvad jeg ikke er villig til at gøre, og som jeg aldrig vil gøre, er at tillade, at det skotske demokrati bliver taget som gidsel af Boris Johnson eller af nogen anden premierminister, hedder det i en erklæring til det skotske parlament fra Sturgeon.

Sturgeon siger, at hvis forfatningsdomstolen finder, at det skotske parlament ikke kan holde en folkeafstemning uden den britiske regerings accept, vil Det Skotlands Nationalparti i stedet gøre det næste britiske parlamentsvalg til et spørgsmål om, hvorvidt Skotland skal være uafhængigt.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.