Sultestrejkende aktivists familie beder præsident gribe ind

Egyptiske Alaa Abdel Fattah har sultestrejket siden april og er under COP27 også stoppet med at indtage væske.

Laila Soueif, der er mor til den sultestrejkende aktivist Alaa Abdel Fattah, har gentagne gange bedt myndighederne om at løslade hendes søn. Her ses Laila Soueif med et billede af sin søn i sit hjem i Kairo. <i>Amr Nabil/Ritzau Scanpix</i>

Laila Soueif, der er mor til den sultestrejkende aktivist Alaa Abdel Fattah, har gentagne gange bedt myndighederne om at løslade hendes søn. Her ses Laila Soueif med et billede af sin søn i sit hjem i Kairo. Amr Nabil/Ritzau Scanpix

Familien til den britisk-egyptiske aktivist Alaa Abdel Fattah har anmodet om en præsidentiel benådning af ham.

Det sker, fordi bekymringen for hans helbred vokser, efter at han nu har sultestrejket i over syv måneder.

Fattahs søster, Mona Seif, oplyser, at anmodningen blev indsendt fredag.

- Den bekræfter, at jeg er parat til at gøre brug af alle tilgængelige juridiske metoder, der garanterer en løsning på min brors krise, skriver hun på Twitter.

Alaa Abdel Fattah er en af Egyptens mest kendte aktivister og fortalere for demokrati.

Han afsoner en dom på fem års fængsel. Den fik han for at dele et Facebook-opslag, der handlede om dødelig politivold i Egypten.

Den 40-årige aktivist indledte den 2. april en sultestrejke mod sin fængsling, et forbud mod at kommunikere med sin familie og umenneskelige forhold i Tora-fængslet.

Siden begyndelsen af april har han angiveligt kun indtaget 100 kalorier dagligt, inden han for nogle uger siden helt holdt op med at spise. Søndag holdt han op med at drikke vand.

Alaa Abdel Fattahs familie har ikke fået livstegn fra ham i de seneste dage og har ikke lov til at besøge ham.

Familien frygter, at han bliver tvangsfodret, så han ikke dør under klimatopmødet COP27 i Sharm el-Sheikh. Det gik i gang søndag, samme dag som Abdel Fattah besluttede at stoppe med at indtage væske.

Hans advokat er blevet nægtet adgang til ham, selv om advokaten havde indhentet en tilladelse til at se sin klient.

Sagen har fået massiv international fokus og er blevet lidt af en hovedpine for Egyptens regering, der er vært for det store klimatopmøde.

Alaa Abdel Fattah er født i den egyptiske hovedstad, Kairo, men fik sidste år britisk statsborgerskab gennem sin mor, der er født i London.

Egypten har ifølge Amnesty International givet præsidentielle benådninger til i alt 766 politiske fanger, siden en benådningspolitik blev genindført i april i år.

Men i samme periode er næsten dobbelt så mange personer blevet fængslet for deres aktivisme, viser tal fra Amnesty.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.