Svensk flertal bakker for første gang op om Nato-medlemskab
51 procent af svenskerne ønsker at tilslutte sig Nato, viser måling. Det er første gang, der er flertal.

For første gang er der tilsyneladende stemning for medlemskab af Nato i både Sverige og Finland (Arkivfoto). Tobias Schwarz/Ritzau Scanpix
For første gang er der tilsyneladende flertal i Sveriges befolkning for at tilslutte sig den vestlige forsvarsalliance Nato.
I hvert fald viser en meningsmåling, der er offentliggjort fredag, at 51 procent af svenskerne støtter idéen om at tilslutte sig Nato.
Opbakningen er steget betragteligt efter Ruslands invasion af Ukraine.
I løbet af den seneste måned er opbakningen øget med ni procentpoint til lige over halvdelen, viser meningsmålingen. Målingen er udført af Demoskop Institut og offentliggjort af den svenske avis Aftonbladet.
27 procent er imod, mens 22 procent ikke har besluttet sig.
En anden meningsmåling - fra statsmediet SVT - viser ligeledes, at opbakningen til Nato er steget drastisk. Her lyder opbakningen på 49 procent, mens 27 procent er imod et Nato-medlemskab.
Sveriges forsvarsminister, Peter Hultqvist, siger, at det vil være en "kæmpe beslutning" at ændre landets holdning til Nato.
- Det er ikke noget, man bare lige gør i nattens løb. Og man kan ikke gøre det på grund af en meningsmåling, siger han fredag.
Sverige grænser ikke op til Rusland. Sverige er dog tæt knyttet til Finland, der mod øst har en langstrakt grænse til Rusland.
Hverken Sverige eller Finland er del af Nato.
I Finland har en nylig meningsmåling dog også vist, at der ser ud til at være flertal for et Nato-medlemskab i befolkningen.
Nato spiller en hovedrolle i den igangværende konflikt mellem Rusland og Ukraine. Rusland har blandt andet krævet en garanti om, at Ukraine aldrig vil blive en del af alliancen. Det krav har Nato nægtet at imødekomme.
Mange Nato-lande har støttet Ukraine med militært udstyr, efter at landet er blevet invaderet af Rusland. Der er dog ikke blevet sendt nogen Nato-soldater ind i Ukraine, fordi Ukraine ikke er en del af forsvarsalliancen.
Danmark, Island og Norge er blandt Natos i alt 30 medlemslande.
/ritzau/AFP
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.