Sverige og Finland bytter kurdisk støtte for tyrkisk velsignelse

Sverige og Finland opgiver støtte til kurderne i Tyrkiet og Syrien for Tyrkiets velsignelse i Nato-ansøgning.

Det er blandt andet støtten til kurdiske styrker i Syrien, som dem, der ses på billedet, som Sverige og Finland har trukket støtten til med aftalen med Tyrkiet. (Arkivfoto). <i>Unknown/Ritzau Scanpix</i>

Det er blandt andet støtten til kurdiske styrker i Syrien, som dem, der ses på billedet, som Sverige og Finland har trukket støtten til med aftalen med Tyrkiet. (Arkivfoto). Unknown/Ritzau Scanpix

Det krævede et formelt brud med en række kurdiske grupper i Tyrkiet og Levanten, for at Tyrkiet kunne give sin velsignelse til, at Sverige og Finland kan blive medlem af Nato.

Det skriver det norske nyhedsbureau efter at have fået indsigt i aftalepapiret, som Sverige og Finland har underskrevet.

Heri skriver de to lande blandt andet under på, at Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) er en terrororganisation. De to lande forpligter sig ifølge aftaleteksten til at modarbejde PKK's aktiviteter.

De to lande har også måttet gøre indrømmelser med hensyn til støtten til kurderne i Syrien.

Her har Finland og Sverige i aftaleteksten afsagt sig støtten til PKK's søsterparti i Syrien, PYD, og dets væbnede fløj, YPG. YPG er en vigtig allieret for USA i området.

PKK har flere søsterpartier i Levanten. Det er blandt andet PCKD i Irak. Partiet nævnes ifølge NTB ikke direkte i aftaleteksten, men det fremgår, at Finland og Sverige skal modarbejde søsterpartiers aktiviteter.

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, undgik for få uger siden at blive sat på porten af det svenske parlament.

Ét enkelt mandat sørgede for hendes overlevelse - den iranskfødte kurder Amineh Kakabaveh. Magdalena Andersson kunne således kun holde fast i posten som statsminister, fordi hun lovede Kakabaveh at regeringspartiet, Socialdemokraterne, ville samarbejde med syriske PYD.

Kakabaveh skriver sent tirsdag aften på Instagram, at aftalen er et svigt af kurderne.

- Det er ikke muligt at bekæmpe terrorisme ved at lade terrorister definere, hvem der er terrorister. YPG og YPJ (den kvindelige fløj af YPG, red.) er frihedskæmpere, som befriede verden fra IS. Dette gjorde Sverige og hele verden til et sikrere sted, skriver hun.

Alligevel er der ikke tale om en markant ændring i den svenske politik med kurderne på Levanten. Det skriver Deniz Serinci, forfatter til flere bøger om Tyrkiet og kurderne og redaktør på netmediet jiyan.dk, i en mailkommentar til Ritzau.

- Gør det i praksis nogen forskel? Egentlig ikke. Det var alligevel begrænset, hvor meget to små lande som Sverige og Finland støttede YPG i Syrien.

- Det var derimod USA's støtte til YPG, der udgjorde langt hovedparten af Vestens støtte til kurderne i kampen mod IS (Islamisk Stat, red.). Og USA's støtte til kurderne fortsætter, skriver Serinci.

Serinci hævder, at det dog alligevel kan ses som en symbolsk sejr for Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan.

- Han kan til sit vælgerbagland, der forlader ham på grund af den dårlige økonomi, fremvise et konkret resultat: "Se, jeg fik Vesten til at makke ret", skriver Serinci.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.