Sveriges statsminister åbner for Nato-medlemskab

Sikkerhedssituationen er ændret efter Ruslands invasion af Ukraine, siger Magdalena Andersson.

Krigen i Ukraine - her i byen Trostjanets tirsdag - har fået mange svenskere til at genoverveje deres holdning til Nato-medlemskab. Det gælder også statsminister Magdalena Andersson, siger hun i et interview med svensk tv. <i>Fadel Senna/Ritzau Scanpix</i>

Krigen i Ukraine - her i byen Trostjanets tirsdag - har fået mange svenskere til at genoverveje deres holdning til Nato-medlemskab. Det gælder også statsminister Magdalena Andersson, siger hun i et interview med svensk tv. Fadel Senna/Ritzau Scanpix

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, vil ikke udelukke, at Sverige kan blive medlem af Nato.

Det siger hun til tv-stationen SVT onsdag.

På spørgsmålet om, hvorvidt det ikke længere er en selvfølge, at Sverige skal stå uden for alliancen, svarer Andersson:

- Jeg synes ikke, at man skal udelukke noget i denne situation. Vi skal tage den beslutning, der er bedst for Sveriges sikkerhed - nu og i fremtiden.

Hun vil ikke svare direkte på, om Sveriges sikkerhed er bedst tjent med at være med eller stå udenfor Nato.

- Det er noget, som mange svenskere tænker på lige nu, og jeg tænker selvfølgelig også meget på det, siger statsministeren.

- Det er vigtige spørgsmål om Sveriges sikkerhed, og så synes jeg, at det er vigtigt, at man analyserer det nøje, inden man tager en beslutning.

For nylig slog Andersson ellers fast, at en svensk ansøgning om medlemskab i Nato på nuværende tidspunkt "yderligere ville destabilisere denne del af Europa".

De svenske socialdemokrater har tidligere besluttet, at de ikke ønsker Sverige som medlem af Nato. Men ifølge Andersson var den beslutning baseret på den sikkerhedspolitiske situation på det tidspunkt.

Onsdag har den anden meningsmåling siden Ruslands invasion 24. februar vist, at markant flere svenskere nu bakker op om Nato-medlemskab.

Næsten hver anden - 46 procent - af de adspurgte i målingen fra Dagens Nyheter svarer ja til, at Sverige bør være medlem af forsvarsalliancen.

30 procent siger nej, mens resten er i tvivl eller ikke har taget stilling til spørgsmålet.

Men når Nato-modstanderne bliver spurgt, om det vil påvirke deres holdning, hvis Finland bliver medlem af Nato, skifter knap hver tredje af dem mening.

I december sidste år viste en måling, at 31 procent var for et svensk Nato-medlemskab, mens 36 procent var imod.

/ritzau/TT

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.