Sydkorea håber at løse strid om tidligere sexslaver med Japan

Sydkoreansk besøg i Japan skal få åbnet for alvorlige samtaler om de to landes historisk ringe forhold.

Sydkoreas udenrigsminister, Park Jin, besøger i næste uge den japanske hovedstad, Tokyo. Det sker i håbet om, at de to lande kan løse en række historiske uenigheder om Japans annektering af Den Koreanske Halvø.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Besøget kommer, kort tid efter at tidligere premierminister for Japan Shinzo blev skudt og dræbt fredag i sidste uge. Shinzo Abe har i moderne tid været en af de centrale figurer i uenighederne mellem Sydkorea og Japan.

De to lande har historisk set haft et anstrengt forhold. Et af de centrale punkter i konflikten er, at Sydkorea mener, at Japan ikke fuldt ud erkender en række hændelser, som fandt sted under annekteringen af Korea.

Blandt andet de koreanske kvinder, som under annekteringen blev taget til fange og tvunget til at arbejde på japanske militærbordeller.

Det står ikke klart, hvor mange kvinder der måtte lide den skæbne under den japanske annektering. Ifølge den japanske ngo Den Asiatiske Kvindefond er forskere på området kommet frem til tal fra 20.000 til 410.000 kvinder. Ikke alle kvinder var fra Den Koreanske Halvø.

Sagen har siden midten af det 19. århundrede været et betændt emne for de to lande. I 2015 kunne både den japanske og den sydkoreanske udenrigsminister dog skrive under på et dokument, hvori Japan anerkender og undskylder for hændelsen.

Undskyldningen var i dokumentet på vegne af daværende premierminister for Japan, Shinzo Abe.

- Som premierminister for Japan udtrykker Shinzo Abe på ny sin dybeste undskyldning og anger over for alle de kvinder, som måtte gå igennem umådeligt smertelige oplevelser og lide uhelbredelige fysiske og psykiske sår som "comfort women" (trøstekvinder, red.), lød det i erklæringen.

Men bare tre uger senere stillede Shinzo Abe sig op i det japanske parlament og påstod, at "der aldrig er blevet fundet nogen dokumentation for, at "comfort women" blev taget med tvang". Det skrev det australske magasin The Diplomat.

Flere analytikere har til Reuters sagt, at tiden endnu kan være umoden til forbedring i det koreansk-japanske forhold, idet drabet på Shinzo Abe kun fandt sted for en uge siden.

En embedsmand fra det sydkoreanske udenrigsministerium siger til Reuters, at Sydkorea håber, at besøget i Tokyo kan få gang i seriøse samtaler om de historiske uenigheder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.