Sydkorea og USA svarer igen efter nordkoreansk missilstorm

Nordkoreanske missilaffyringer menes blandt andet at skyldes militærøvelser, som USA og Sydkorea udfører.

Nordkorea har både torsdag og onsdag udført adskillige missiltest. <i>Jung Yeon-Je/Ritzau Scanpix</i>

Nordkorea har både torsdag og onsdag udført adskillige missiltest. Jung Yeon-Je/Ritzau Scanpix

Sydkorea og USA er blevet enige om at forlænge omfattende militærøvelser, som parterne har haft i gang siden mandag.

Det oplyser Sydkoreas luftvåben tidligt torsdag morgen.

- De to luftvåben er blevet enige om at forlænge militærøvelsen Vigilant Storm, der blev indledt 31. oktober. Det sker med henvisning til Nordkoreas seneste provokationer, lyder det i en udtalelse.

Meldingen kommer efter endnu en nat, hvor Nordkorea har affyret flere ballistiske missiler - herunder et interkontinentalt et af slagsen.

Også onsdag udførte Nordkorea flere våbentest. Mindst 23 missiler menes at være blevet affyret, og det var flere end nogensinde på et døgn. Et af missilerne landede mindre end 60 kilometer fra Sydkoreas kyst.

Nordkorea har tidligere udtalt, at Vigilant Storm er "en aggressiv og provokerende militærøvelse, der retter sig mod Nordkorea".

Ifølge to analytikere, som nyhedsbureauet AFP har talt med, drejer Nordkoreas bekymring sig især om eventuelle angreb fra luften.

- Størstedelen af Nordkoreas luftstyrke er forældet. De har meget få moderne kampfly, siger Cheong Seong-chang, forsker ved Sejong-instituttet, der er en tænketank med fokus på sikkerhed og politik.

Under øvelsen, som USA og Sydkorea udfører, bruges avancerede kampfly, der er designet til ikke at blive opfanget på radarer - såkaldte stealthfly.

Det er med til at gøre nordkoreanerne nervøse. Det vurderer Go Myong-Hun, der er forsker ved Asan-instituttet for politiske studier.

Nordkoreas seneste missilangreb "skyldes Vigilant Storm, hvor der bliver brugt F-35 stealthfly", lyder det fra Go Myong-Hun.

Ifølge forskeren frygter Nordkorea, at de særlige kampfly kan blive brugt til at udføre en såkaldt halshugningsoperation, hvor den nordkoreanske ledelse i en lynhurtig militæroperation vil blive dræbt af fjenden.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.