Tænketank: Ukrainsk offensiv drev russerne væk fra Slangeøen

Russerne forlod torsdag ø i Sortehavet for at åbne eksportkorridor. Tænketank afviser denne forklaring.

Det var en ukrainsk offensiv med raketangreb og artilleriild, der fik russerne til at trække sig fra Slangeøen i Sortehavet torsdag.

Det skriver den amerikanske tænketank Institut for Krigsstudier (ISW) fredag. Tænketanken følger krigen tæt og kommer dagligt med rapporter herom.

Rusland har påstået, at tilbagetrækningen fra Slangeøen blev udført med gode intentioner. Russerne hævdede, at det var for at skabe en åben korridor for korneksport fra Ukraine.

Men ifølge tænketanken forholdt det sig anderledes.

- De anerkendte ikke, at det var en ukrainsk raket- og artillerioffensiv, der rent faktisk førte til tilbagetrækningen, skriver tænketanken i rapporten.

Det har også vist sig, at den sydlige operationskommando hos Ukraines militær oplyste om offensiven tidligere.

Det russiske forsvarsministerium har hævdet, at russiske styrker besejrede alle ukrainske drone- og missilangreb, der gik forud for tilbagetrækningen.

Men ifølge den amerikanske tænketank er der betydelige beviser for det modsatte.

Tilbagetrækning vil desuden få en positiv betydning for Ukraine i krigen fremover.

- Det russiske nederlag på Slangeøen vil mindske noget af presset på den ukrainske kyst ved at fjerne russiske luftværn og missilsystemer. Tilbagetrækningen vil dog ikke afslutte flådeblokaden, skriver ISW.

Tænketanken skriver videre, at Rusland stadig kan angribe fra Krim-halvøen, Kherson-regionen og fra skibe i Sortehavet.

Kort efter den russiske melding om tilbagetrækning afviste den øverstbefalende for Ukraines væbnede styrker, at det handlede om at åbne en korridor. Også han vurderede, at det var den ukrainske offensiv, der spillede ind.

Russerne besatte Slangeøen den dag, hvor de indledte invasionen 24. februar. Øen blev kendt i hele verden, da ukrainske grænsevagter på øen afviste at overgive sig, da de stod over for et russisk krigsskib.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.