Tidligere lukket ørkenstat vil være stort turistmål med ny plan

Saudi-Arabien er fast besluttet på, at 30 millioner udenlandske turister skal besøge landet årligt fra 2030.

Polske turister bliver viste rundt af guide i Kong Abdulaziz-museet i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh. Myndighederne er fast besluttet på, at omkring 30 millioner udenlandske turister skal besøge landet årligt fra 2030. (Arkivfoto) <i>Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix</i>

Polske turister bliver viste rundt af guide i Kong Abdulaziz-museet i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh. Myndighederne er fast besluttet på, at omkring 30 millioner udenlandske turister skal besøge landet årligt fra 2030. (Arkivfoto) Fayez Nureldine/Ritzau Scanpix

Saudi-Arabien har optrappet bestræbelser på at blive et ny turistmål i Mellemøsten, og landet satser stærkt på at gøre mindst 100.000 jobsøgende klar til at arbejde på luksushoteller og dyre restauranter.

En del sendes til udlandet for at tage kurser i lande, som har førende turismeindustrier - heriblandt Schweiz, Frankrig, Holland og Spanien.

Samtidig uddannes andre på to centre for "turismepionerer" i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh. Nogle lærer, hvordan de skal servere mad eller gøre rent og rede senge på femstjernede hoteller.

- Vi er nødt til at sikre viden, færdigheder og kompetencer blandt saudiarabere på det højeste niveau, siger Mohammed Bushnag, som er viceminister for turisme.

Det er kun tre år siden, det konservative og lukkede kongerige åbnede ørkenstaten for turisme.

Den 37-årige kronprins Mohammed bin Salman, som er landets reelle magthaver, vil have spredt og omstillet økonomien i sit land, som næsten kun er kendt for at være verdens største eksportør af olie.

Dette har også medført mere afslappede love og normer, så begge køn kan gå i biografen, til koncerter og sportsbegivenheder sammen. Et forbud mod alkohol er stadig gældende.

I 2030 er det planen, at der skal være skabt en million job i turismeindustrien.

Men introduktionen af turistvisa i 2019 har ikke været nogen stor succes endnu - blandt andet på grund af covid-19-pandemien.

Det opsigtsvækkende drab på journalisten Jamal Khashoggi på et saudiarabisk konsulat i Istanbul, Tyrkiet, i 2018 satte også planerne tilbage, da det var et alvorligt anslag mod landets internationale omdømme.

Men myndighederne er fast besluttet på, at omkring 30 millioner udenlandske turister skal besøge landet årligt fra 2030. Sidste år var antallet fire millioner.

Samtidig skal landets egne indbyggere motiveres til at foretage 70 millioner rejser. En hel del af rejserne vil være pilgrimsrejser til Mekka og Medina.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.