Tony Blair: Verden står ved et vendepunkt i historien

Tidligere britisk premierminister ser Kina og Rusland tage over fra Vesten som supermagter i parløb.

- Vi nærmer os en afslutning på Vestens politiske og økonomiske, dominans, siger den tidligere britiske leder Tony Blair, som mener den største geopolitiske forandring i dette århundrede vil komme fra Kina - ikke fra Rusland. (Arkivfoto). <i>Tolga Akmen/Ritzau Scanpix</i>

- Vi nærmer os en afslutning på Vestens politiske og økonomiske, dominans, siger den tidligere britiske leder Tony Blair, som mener den største geopolitiske forandring i dette århundrede vil komme fra Kina - ikke fra Rusland. (Arkivfoto). Tolga Akmen/Ritzau Scanpix

Krigen i Ukraine viser, at Vestens dominans er ved at slutte, mens Kina vinder magt som supermagt i et partnerskab med Rusland. Det siger den tidligere britiske premierminister Tony Blair i en tale om den sikkerhedspolitiske udvikling i verden.

Verden står ved et vendepunkt i historien. Det kan sammenlignes med slutningen på Anden Verdenskrig eller Sovjetunionens opløsning. Men denne gang er Vesten klart ikke på vej mod en stadigt stærkere position.

Det vurderer Blair i talen, som er skrevet til et sikkerhedspolitisk forum i Ditchley Park uden for London.

- Vi nærmer os en afslutning på Vestens politiske og økonomiske dominans, pointerer han i sin tale. Den har overskriften "Efter Ukraine: Hvad er der at lære for Vestens ledere?"

Blair pointerer også, at verdens udvikling vil blive præget af mindst to dominerende kraftcentre. Og muligvis en del flere.

- Vi ser en verden, som bliver mindst bipolar og muligvis multipolær, siger han.

- Den største geopolitiske forandring i dette århundrede vil komme fra Kina - ikke fra Rusland.

Under Ruslands invasion af Ukraine er tusinder blevet dræbt, og det er kommet til den mest alvorlige krise mellem Rusland og Vesten siden Cubakrisen i 1962. Dengang frygtede mange, at verden var randen af en atomkrig.

Præsident Vladimir Putin siger, at Vesten har erklæret økonomisk krig ved at forsøge at isolere Ruslands økonomi med sanktioner. Og russerne har erklæret, at de nu vender sig fra Vesten med fokus på store lande som Kina og Indien.

- Krigen i Ukraine har tydeliggjort, at Vesten ikke kan stole på, at Kina vil reagere "på måder, som vi ville finde rationelle".

Den kinesiske præsident, Xi Jinping, er blevet ved med at støtte Putin og har kritiseret, hvad han kalder Vestens "misbrug af sanktioner". Putin har indgået, hvad han kalder et "strategisk partnerskab" med Kina.

I 1979 havde Kina en økonomi, som var mindre end Italiens. Men efter at have åbnet op for udenlandske investeringer og have gennemført markedsreformer er Kina blevet verdens næststørste økonomi.

Kina ventes inden for et årti at overhale USA, og landet er førende med nye teknologier som kunstig intelligens, regenerativ medicin og ledende polymerer.

Blair, som var britisk leder i et årti fra 1997 til 2007, siger, at Vesten ikke bør tillade, at Kina kommer til at overhale det militært.

- Vi bør øge vores forsvarsudgifter og opretholde militær overlegenhed. USA og dets allierede bør være tilstrækkeligt stærke til at klare enhver trussel eller konflikt på alle områder, siger han.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.