Truss udspurgt om valg, krise og Nordirland i parlament

Vi kan ikke beskatte os til vækst, sagde Truss til Labours krav om særlig energiafgift til virksomheder.

- Jeg er imod at lade virksomheder betale gennem energiafgifter. Det er forkert at skræmme virksomheder væk fra investeringer i Storbritannien med afgifter, sagde den nyindsatte premierminister, Liz Truss, da hun onsdag for første gang skulle svare på spørgsmål i parlamentet som regeringschef. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

- Jeg er imod at lade virksomheder betale gennem energiafgifter. Det er forkert at skræmme virksomheder væk fra investeringer i Storbritannien med afgifter, sagde den nyindsatte premierminister, Liz Truss, da hun onsdag for første gang skulle svare på spørgsmål i parlamentet som regeringschef. -/Ritzau Scanpix

En ophedet diskussion om energipriser og forsyninger var det dominerende tema, da premierminister Liz Truss onsdag for første gang svarede på spørgsmål i Underhuset i parlamentet som regeringschef.

Til et spørgsmål om, hvorvidt hun vil udskrive et parlamentsvalg, svarer hun:

- Hvad den britiske befolkning ønsker, er en regering, som vil klare problemerne, og det er det, som jeg har til hensigt som premierminister, siger hun.

- Vi skal løse energikrisen, få økonomien til at virke og samtidig sikre, at få folk kan få tid hos lægen. Det er mit fokus.

I en intens ordudveksling med arbejderpartiet Labours leder afviste Truss et forslag om en særlig energiafgift til erhvervslivet.

- Vi kan ikke beskatte os til vækst, siger hun i sin afvisning af oppositionslederen Keir Starmer, som vil hente penge til at klare energikrisen gennem netop energiafgifter til virksomheder.

Truss siger, at hun torsdag vil fremlægge en omfattende plan for, hvordan befolkningen skal hjælpes gennem krisen med stærkt stigende priser på el og energi.

- Jeg er imod at lade virksomheder betale gennem energiafgifter. Det er forkert at skræmme virksomheder væk fra investeringer i Storbritannien med afgifter, siger den nyindsatte premierminister.

Et andet stort emne, som hurtigt kom op i spørgetimen, var Nordirland. Truss siger, at hun prioriterer spørgsmål om Nordirland meget højt og hurtigt vil have løst problemer omkring dele af Nordirland-protokollen.

- Jeg foretrækker en forhandlingsløsning med EU, siger Truss.

Protokollen blev indgået mellem den britiske regering og EU i forbindelse med brexit. Et lovforslag fra afgåede premierminister Boris Johnson skal løse de udfordringer, som protokollen ifølge briterne giver - blandt andet med kontrol af varer, der sendes fra Storbritannien til Nordirland.

I den første telefonsamtale, Liz Truss havde som britisk premierminister med USA's præsident, Joe Biden, drøftede de blandt andet freden i Nordirland. Truss og den amerikanske præsident blev tirsdag aften således "enige om vigtigheden af at beskytte" freden i Nordirland.

Det oplyste en talskvinde for Truss' kontor i Downing Street tidligere onsdag.

Liz Truss og Biden talte sammen, få timer efter at Truss formelt var blevet ny premierminister i Storbritannien efter Boris Johnson.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.