Tunesisk ekspremierminister anholdt midt i politisk krise

Tunesiens tidligere premierminister Hamadi Jebali er torsdag blevet anholdt og sigtet for hvidvask af penge.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Tunesisk politi har torsdag anholdt og sigtet landets tidligere premierminister Hamadi Jebali for hvidvask.

Det oplyser ekspremierministerens advokater til nyhedsbureauet Reuters.

Ud over at være tidligere premierminister er Jebali ifølge Reuters også en højtstående figur i landets største parti, det islamiske Ennahda.

Partiet har et udestående med landets præsident, Kais Saied, som i løbet af det seneste år i stigende grad har samlet den politiske magt om sig selv. Han har i den periode både fyret regeringen, opløst landets parlament og fyret adskillige dommere.

Ifølge Saied bærer Ennahda skylden for den økonomiske krise, som landet befinder sig i. Partiet har svaret igen og kaldt Saieds tilraning af magten for et coup d'etat (statskup, red.).

Ifølge Reuters sidder Jebali indespærret i center, som normalt bruges til at tilbageholde personer, som er mistænkt for terrorisme. Her har han mødtes med sine advokater, som siger, at den tidligere premierminister mener, at tilbageholdelsen er politisk motiveret.

- Jebali har fortalt os, at han ikke agter at svare på efterforskernes spørgsmål, og at han har påbegyndt en sultestrejke, fordi sagen er politisk motiveret og ikke har noget som helst at gøre med hvidvask, siger en af advokaterne, Mohktar Jemai.

Efter de mange fyringer og suspenderingen af parlamentet, kaldte Saied i maj tuneserne til folkeafstemning om en ny forfatning.

Tunesiens vælgere står dermed til at skulle stemme om den nye forfatning 25. juli. Oppositionen - og i særdeleshed Ennahda - har kritiseret trækket.

Præsidenten har sammensat et hold af intellektuelle inden for jura og statskundskab til at udforme en ny forfatning. Tunesiens største fagforening fik også invitationen, men afviste den pure og sagde, at den i stedet havde tænkt sig at opfordre landets statsansatte til at gå i strejke.

Kritikere beskylder præsidenten for at underminere de demokratiske fremskridt, som Tunesien gjorde i kølvandet på det arabiske forår i 2011. Said selv påstår, at han arbejder for at trække landet ud af en årelang politisk krise.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.