Tyrkiet: Første skib med ukrainske afgrøder sejler mandag morgen

Klokken 7.30 dansk tid sejler det første skib med ukrainske afgrøderfra havnen i Odesa, oplyser Tyrkiet.

Mandag morgen dansk tid ser det langt om længe ud til, at Ukraine igen kan genoptage sin eksport af afgrøder via Sortehavet.

Det tyrkiske forsvarsministerium oplyser, at det første skib med ukrainske afgrøder forlader havnen i Odesa mandag klokken 7.30 dansk tid.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Fragtskibet "Razoni", der sejler under sierraleonsk flag og er lastet med afgrøder, forlader havnen i Odesa med kurs mod Libanon klokken 8.30 (7.30 dansk tid, red.), lyder det fra ministeriet.

Andre skibe vil derefter sejle "langs de maritime korridorer", fordi "procedurerne er afsluttet", lyder det videre fra ministeriet.

Den ventede korneksport fra Ukraine bliver fulgt med stor spænding fra omverdenen.

Det er især genoptagelsen af hvedeeksporten, der er meget imødeset. Der er ikke meldinger om, hvorvidt eksporten af hvede fra ukrainske havne genoptages mandag.

Ukraine er normalt blandt verdens største eksportører af korn. Men landet har siden den russiske invasion ligget inde med mange ton korn, som det ikke har kunnet eksportere, fordi havnene er blevet blokeret af Rusland.

Tyrkiet udtaler sig om sagen, fordi landet har ageret mægler i FN-aftalen mellem Rusland og Ukraine, der handler om at lade skibe eksportere de store mængder korn, som har hobet sig op på lagre i Ukraine under krigen mod Rusland.

Korneksporten fra Ukraine har stort set ligget stille, siden Rusland invaderede landet for over fem måneder siden.

Men 22. juli blev der indgået en aftale mellem Rusland og Ukraine samt Tyrkiet og FN om at genoptage eksporten. Parterne har etableret et fælles koordinationscenter i Istanbul i Tyrkiet, som overvåger, at alt forløber som aftalt.

Aftalen har skabt håb om at undgå en fødevarekrise i flere af de lande, som normalt importerer især hvede fra Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden