Tyskland kritiserer Egypten for undertrykkelse op til COP27

Tyskland kalder det uacceptabelt, at Egypten fængsler personer, som vil udtrykke deres meninger frit.

Den egyptiske og aktivist og blogger Alaa Abdel Fattah sultestrejker i protest mod forholdene i det fængsel, hvor han sidder. Tyskland kritiserer Egypten for at krænke menneskerettighederne ved at undertrykke og fængsle aktivister, og det opfordrer Kairo til at frigive Alaa Abdel Fattah <i>Khaled Desouki/Ritzau Scanpix</i>

Den egyptiske og aktivist og blogger Alaa Abdel Fattah sultestrejker i protest mod forholdene i det fængsel, hvor han sidder. Tyskland kritiserer Egypten for at krænke menneskerettighederne ved at undertrykke og fængsle aktivister, og det opfordrer Kairo til at frigive Alaa Abdel Fattah Khaled Desouki/Ritzau Scanpix

Tyskland kritiserer Egypten for at krænke menneskerettighederne ved at undertrykke og fængsle aktivister og kritikere af regeringen.

Kritikken fra Berlin kommer samme dag som Klimatopmødet i Egypten, COP27, indledes i kystbyen Sharm el-Sheik.

I en tysk erklæring til den egyptiske regering bliver styret i Kairo opfordret til at frigive den kendte regimekritiker Alaa Abdel Fattah.

Alaa Abdel Fattah sultestrejker i protest mod forholdene i det fængsel, hvor han sidder.

Egypten har siden 2014 været styret af den tidligere hærchef Abdel Fattah al-Sisi. Han tog magten ved et kup, og i sin regeringstid har han slået stadigt hårdere ned på oppositionsgrupper.

Den tyske regerings menneskerettighedskommissær, Luise Amtsberg, siger i sin kritik af værtsnationen for COP27, at det ville være "et vigtigt signal", hvis Egypten løslader Abdel Fattah og andre politiske fanger og "for alvor tager ansvaret for menneskerettigheder på sig".

- Den kendsgerning, at mennesker, som vil udtrykke deres meninger frit og vil forsvare denne ret, bliver straffet med lange fængselsstraffe - sommetider under umenneskelige forhold - er uacceptabelt, siger Amtsberg i erklæringen.

Demokratiaktivisten Alaa Abdel Fattah havde en ledende rolle i protester, som førte til, at præsident Hosni Mubarak blev tvunget til at opgive magten i 2011. Hans slægtninge frygter, at han vil dø i fængslet, hvis han ikke løslades. Han har søndag indledt en strejke, hvor han intet drikker.

15 Nobelprismodtagere var i sidste uge med til at opfordre Egyptens magthavere til at frigive Abdel Fattah.

Det menes, at der sidder omkring 60.000 politiske fanger i Egyptens overfyldte fængsler - mange af dem under forhold, der beskrives som brutale af menneskerettighedsgrupper.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.