Tyskland udskyder lukning af atomkraft grundet mulig energimangel

Frem til april 2023 skal det stadig være muligt at få energi fra atomkraftværker i Tyskland, siger regeringen.

På vej til et pressemøde mandag går den tyske økonomiminister, Robert Habeck, forbi en Greenpeace-aktivist, der holder et skilt med teksten "atomkraft? Ikke en dag længere!" På pressemødet har den tyske regering meddelt, at den planlægger at forlænge levetiden for to atomkraftværker, så der er el til vinteren. <i>Michele Tantussi/Reuters</i>

På vej til et pressemøde mandag går den tyske økonomiminister, Robert Habeck, forbi en Greenpeace-aktivist, der holder et skilt med teksten "atomkraft? Ikke en dag længere!" På pressemødet har den tyske regering meddelt, at den planlægger at forlænge levetiden for to atomkraftværker, så der er el til vinteren. Michele Tantussi/Reuters

Den tyske regering planlægger at holde liv i to ud af tre atomkraftværker, der stadig er i drift i Tyskland, for at sikre elektricitet til den kommende vinter.

Det oplyser regeringen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, har ellers længe holdt fast i, at alle landets atomkraftværker skal lukkes senest i år.

Men efter at krigen mellem Rusland og Ukraine har medført mangel på gas og høje energipriser, har fokus ændret sig.

- Vi har en del usikre omstændigheder, og sommeren har forværret det betydeligt med tørken, siger den tyske økonomiminister, Robert Habeck, mandag ifølge Reuters.

Han frygter dog ikke på nuværende tidspunkt, at Tyskland vil stå over for en reel energikrise i løbet af vinteren.

De to atomkraftværker skal da også udgøre en form for reserve frem til april 2023, hvor det herefter er planen, at de skal lukkes, lyder det.

Når en lurende europæisk energikrise kan kobles til krigen i Ukraine, skyldes det, at Rusland leverer mindre billig gas til Europa end før.

Samtidig vil europæiske lande mindske sin afhængighed af russisk gas, og dermed skal landene finde andre energikilder.

Spørgsmålet om den tyske atomkraft har været bragt på banen af både politikere og interesseorganisationer i løbet af foråret og sommeren. Og det har øget presset på forbundskansleren.

Samtidig viste en måling for en måneds tid siden, at 70 procent af de adspurgte tyskere støtter at forlænge de tre aktive atomreaktorers levetid.

Olaf Scholz har dog påpeget, at atomkraftværkerne ikke står for mere end seks procent af Tysklands elproduktion.

Energikrisen har indtil videre ført til, at tyske husholdninger og virksomheder er blevet lovet støtte til at håndtere prisstigningerne.

Omvendt er offentlige bygninger fra 1. september blevet pålagt at holde varmeniveauet på maksimalt 19 grader. Det gælder dog ikke hospitaler og andre bygninger med kritiske funktioner.

Heller ikke facader må længere være oplyst, hvis det sker for æstetikkens skyld. Og butikker kan blive tvunget til at slukke for lyset i udstillingsvinduer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.