Tyskland vil have flere flertalsafgørelser i EU
EU bliver nødt til at forberede sig på udvidelsen med Ukraine og andre østeuropæiske lande, siger Scholz.
EU-landene er i denne uge blevet enige om at gøre Ukraine og Moldova til EU-kandidatlande.
Nu er det vigtigt, at EU gør sig klar til udvidelsen, mener Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.
Han peger på, at også flere andre østeuropæiske lande har opnået kandidatstatus. Dermed kan EU måske om nogle år bestå af 30 eller flere lande. I dag er der 27.
- Disse lande vil få deres retfærdige belønning, for den indsats de har gjort i de seneste år, siger Olaf Scholz. Han henviser til, at landene har gennemført reformer for at leve op til EU's standarder.
Den tyske forbundskansler mener, at også EU nu må op på reformhesten. For institutioner og beslutningsprocedurer skal ændres, hvis EU skal være effektiv efter en udvidelse, siger han.
- Når vi kommer til at se flere medlemmer i EU, vil reformer blive nødvendige.
- Overskriften er flertalsafgørelser. Det skal sikre, at reglerne for demokrati og retsstat bliver overholdt i medlemslandene, og at EU-Kommissionen kan håndhæve reglerne.
- Vi skal også tage stilling til EU-Kommissionens størrelse. EU-Kommissionen skal efter min mening ikke have flere medlemmer, selv om EU bliver større. Vi bliver nødt til at forholde os til de spørgsmål, siger Olaf Scholz.
Vejen frem for et større EU går dog ikke gennem flertalsafgørelser, hvis det står til statsminister Mette Frederiksen (S).
- Jeg er generelt varsom med flertalsafgørelser. Jeg kan godt lide, at de 27 stats- og regeringschefer arbejder med enighed. Så det er ikke en dansk dagsorden, sagde Mette Frederiksen torsdag.
Hun mener, at EU i de senere år har vist, at man kan handle hurtigt selv uden flertalsafgørelser.
Olaf Scholz er dog overbevist om, at han kan skabe enighed om ændringer af EU's beslutningsprocesser, selv om det vil tage tid.
Spørgsmål: Det kræver enstemmighed at ændre reglerne i EU. Risikerer vi en situation, hvor Ukraine gør sit hjemmearbejde, men at EU ikke gør sit hjemmearbejde?
- Vi bør ikke vente længere. Vi skal blive enige. Ellers risikerer vi, at vi trækker tiden ud, mens kandidatlandene ikke gør. Den situation skal vi undgå. Derfor skal vi tage diskussionen nu, for jeg forventer, at den vil tage tid, siger Olaf Scholz.
/ritzau/
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.