Ukraine åbner drabs- og voldtægtsretssag mod russisk soldat

Ukraine har påbegyndt en retssag mod en russisk soldat, som er tiltalt for drab og voldtægt af civile.

Byen Bohdanivka, hvor forbrydelsen angiveligt skulle have fundet sted, er blevet noget nær totalsmadret af kamphandlinger mellem ukrainske og russiske soldater. (Arkivfoto). <i>Fadel Senna/Ritzau Scanpix</i>

Byen Bohdanivka, hvor forbrydelsen angiveligt skulle have fundet sted, er blevet noget nær totalsmadret af kamphandlinger mellem ukrainske og russiske soldater. (Arkivfoto). Fadel Senna/Ritzau Scanpix

For første gang har en ukrainsk domstol torsdag påbegyndt en retssag mod en russisk soldat, som er tiltalt for krigsforbrydelser i forbindelse med invasionen af Ukraine.

Der er tale om en 32-årig soldat, der er anklaget for drab og voldtægt.

Han er uden for ukrainsk varetægt, og Ukraine mener, at manden befinder sig i Rusland, hvor han ikke kan anholdes.

Han er derfor tiltalt in absentia.

Nyhedsbureauet Reuters har forsøgt at få en kommentar til sagen fra det russiske forsvarsministerium, som ikke har svaret. Det har ikke været muligt at få fat på den tiltalte selv.

Han står tiltalt for den 9. marts at have dræbt en civil ukrainer i området omkring Kyiv, som er Ukraines hovedstad. De russiske styrker led i den periode store tab i området og måtte efter et stykke tid trække sig tilbage.

I ugerne efter var aviser fyldt med billeder af massakrer, som de russiske soldater angiveligt havde begået. Blandt andet i den mindre by Butja, hvor hundredvis af civile blev fundet skudt.

Forholdet, som soldaten står tiltalt for, foregik omtrent halvanden times kørsel fra Butja på den nordøstlige side af Kyiv i landsbyen Bohdanivka.

Ifølge retsdokumenterne skød og dræbte den 32-årige og en af hans kolleger den civile ukrainske mand på tæt hold. De to soldater voldtog derefter mandens 33-årige enke.

De to vendte ifølge anklagen tilbage to gange for at voldtage kvinden igen.

De ukrainske myndigheder mener, at han i øjeblikket befinder sig i Rusland. En russisk udlevering af soldaten ligger næppe i kortene fra Rusland, som gentagne gange har afvist anklager om, at landets soldater skulle begå krigsforbrydelser i Ukraine.

Men måske kan han anholdes i et andet land, hvis han findes skyldig, siger anklageren i sagen, Oksana Kaljus.

- Hvis han krydser grænsen, bliver han anholdt og udleveret til Ukraine, siger hun.

En anden anklager, som arbejder på sager om seksuelle forbrydelser, siger til Reuters, at op mod 50 forbrydelser af den slags efterforskes i øjeblikket. Men ifølge den anklager er det reelle antal af den slags forbrydelser begået af russiske soldater formentlig langt højere.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden