Ukraine er i fokus ved militærparade på Frankrigs nationaldag

Den årlige 14. juli-fejring i Paris bliver en markering af sammenholdet mellem Frankrig og lande i øst.

Ved torsdagens militærparade på Champs-Élyées i Paris vil der blive lagt vægt på Frankrigs allierede i det østlige Europa. (Arkivfoto fra paraden i 2020). <i>Thomas Samson/Ritzau Scanpix</i>

Ved torsdagens militærparade på Champs-Élyées i Paris vil der blive lagt vægt på Frankrigs allierede i det østlige Europa. (Arkivfoto fra paraden i 2020). Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Når Frankrig torsdag fejrer Bastilledagen med den traditionelle militærparade på Champs-Élysées vil det være med en særlig hyldest til Ukraine og Frankrigs øvrige allierede i det østlige Europa.

Franske styrker, der har været udstationeret nær Ukraine, siden Rusland invaderede landet, vil have en særlig plads under festlighederne, der bliver overværet af præsident Emmanuel Macron, hans regering og udenlandske ledere.

- Paraden er præget af den strategiske kontekst. Idéen er at fremhæve den strategiske solidaritet med vores allierede, siger en talsperson for præsident Macron.

Den franske nationaldag - 14. juli - finder sted, næsten fem måneder efter at Rusland indledte sit militære angreb mod Ukraine.

Torsdagens parade vil blive indledt med en fremvisning af de nationale flag fra ni allierede lande, der alle er repræsenteret i Paris. De fleste af dem er naboer til Ukraine eller Rusland. Det drejer sig om de tre baltiske stater samt Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Rumænien og Bulgarien.

Paraden fortsætter derefter med styrker, der repræsenterer Frankrigs kontingent på Natos østlige flanke.

Få dage efter den russiske invasion fremskyndede Frankrig en udstationering af 500 soldater til Rumænien, og Frankrig har signaleret villighed til at øge antallet, hvis det skulle blive nødvendigt.

Frankrig er også militært til stede i Estland og har sendt kampfly til Polen for at styrke landets luftforsvar.

I lyset af konflikten i Ukraine har præsident Macron bebudet en forøgelse af Frankrigs forsvarsbudget i de kommende år. Det sker for at "tilpasse" den militære kapacitet til "truslerne", har han sagt.

Krigen i Ukraine har afdækket visse mangler i Frankrigs militære formåen. Deriblandt en manglende kapacitet til hurtigt at producere store mængder ammunition.

Paraden 14. juli markerer årsdagen for oprøreres stormløb på Bastille-fængslet i Paris i 1789. Begivenheden anses som startskuddet til den franske revolution.

6300 personer deltager i torsdagens parade. Showet omfatter også 64 fly, 25 helikoptere, 200 heste og 181 køretøjer.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.