Ukraine hæver forventningerne til årets høst trods krig

Ukraines landbrugsminister siger onsdag, at forventningerne til årets høst er hævet med omkring ti procent.

En høstmaskine på en mark nær byen Tomylikva, der ligger syd for Kyiv. Onsdag opjusterer Ukraines landbrugsminister forventningerne til årets høst. <i>Stringer/Reuters</i>

En høstmaskine på en mark nær byen Tomylikva, der ligger syd for Kyiv. Onsdag opjusterer Ukraines landbrugsminister forventningerne til årets høst. Stringer/Reuters

På trods af den russiske invasion af Ukraine, der nu har varet i mere end fem måneder, hæver Ukraine nu forventningerne til dette års høst.

Landet forventer at høste mellem 65 og 67 millioner ton korn og olieholdige frø i år, siger Ukraines landbrugsminister, Mykola Solskyj, ifølge nyhedsbureauet dpa i en udtalelse onsdag.

Det er omkring ti procent mere end det tidligere estimat på 60 millioner ton.

Premierminister Denys Sjmyhal siger, at der allerede er blevet høstet 12 ton afgrøder.

- I alt har vi eksporteret 3,2 millioner af de fornødne 5 millioner ton i juni, siger han.

Den seneste tid er eksporten via tog, vej og havnene i floden Donau blevet forøget.

Derudover er mandagens afgang af et fragtskib med korn fra havnen i Odesa også imødeset som et tegn på, at der er håb for Ukraine, der af nogen betegnes som Europas spisekammer.

- Havnene udvider deres kapacitet betragteligt, og landmændene får nye muligheder for at sælge deres produkter, siger Denys Sjmyhal.

Der er stort behov for de ukrainske afgrøder på verdensmarkedet - især i Asien, Afrika og Mellemøsten.

FN har for nylig sagt, at der er risiko for en hidtil uset sultkrise i verden.

I juli indgik Ukraine og Rusland en aftale, der betyder, at Rusland afsluttede dets blokade af ukrainske havne.

Ukraine tager ansvar for at føre skibe sikkert igennem minerede farvande, mens Rusland har lovet ikke at gøre skibe og havneinfrastruktur til militære mål.

Tyrkiet og FN, der agerede mæglere, har sagt, at de vil hjælpe med at koordinere eksporten og overvåge fragten, så man kan sikre, at skibene ikke smugler våben ind i krigszonen.

Ifølge det ukrainske medie Kyiv Independent høstede Ukraine sidste år 106 millioner ton af korn, bælgfrugter og olieholdige frø.

De 106 millioner ton kan ikke sammenlignes direkte med de 65 til 67 millioner ton, som Ukraine forventer at høste i år, da bælgfrugter ikke er inkluderet i det tal.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden