Ukraine ønsker sikkerhedsgarantier for eksport af korn til søs

Der er behov for sikkerhed for de skibe, der fragter korn fra ukrainske havne, siger Ukraines præsident.

Fragtskibe ligger for anker i Sortehavet og venter på at kunne kunne få lov til at sejle til ukrainske havne for at blive lastet med korn. (Arkivfoto) <i>Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix</i>

Fragtskibe ligger for anker i Sortehavet og venter på at kunne kunne få lov til at sejle til ukrainske havne for at blive lastet med korn. (Arkivfoto) Daniel Mihailescu/Ritzau Scanpix

Ukraine har samtaler med Tyrkiet og FN om at få sikkerhedsgarantier for skibe, der fragter korn til eksportmarkeder fra ukrainske havne.

Det oplyser Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

- Samtaler er i gang mellem Tyrkiet, FN og vores repræsentanter med ansvar for sikkerheden af den korn, der forlader vores havne, siger Zelenskyj.

Ukraine, der er blandt verdens førende eksportører af korn, beskylder Rusland for at lægge hindringer i vejen for ukrainske fragtskibe.

Korn fra Ukraine bliver hovedsageligt transporteret via Sortehavet.

Før den russiske invasion i slutningen af februar plejede Ukraine at afskibe over 50 procent af landets korneksport fra Odesa, der er Ukraines største eksporthavn i Sortehavet.

- Det er en meget vigtig ting, at nogle garanterer sikkerheden for skibe fra dette eller andre lande. Bortset fra Rusland, som vi ikke stoler på. Vi har derfor behov for sikkerhed for de skibe, der kommer hertil for at laste (korn, red.), siger Zelenskyj.

Ifølge præsidenten har Ukraine 22 millioner ton korn liggende på lager, som venter på at blive eksporteret. En yderligere høst på anslået 60 millioner ton korn ventes i efteråret.

Krigen i Ukraine har skabt store forstyrrelser i kornleverancerne til de internationale markeder. Det har tvunget priserne på fødevarer i vejret, og en række lande, som er stærkt afhængige af ukrainsk korn, er truet af sultkatastrofer og hungersnød.

Derudover har Ukraine ifølge det tyske medie DW "desperat" brug for indtægterne fra eksport af korn. Landet har forsøgt at fragte korn ud på godsvogne, men det er et besværligt og langsomt alternativ til søtransport.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, lovede i slutningen af juni FN's generalsekretær, António Guterres, at Rusland vil samarbejde med FN for at undgå en global fødevarekrise.

Vestlige ledere, heriblandt Tysklands forbundskansler, Olaf Scholz, har indtrængende opfordret Rusland til at lempe den globale fødevarekrise ved at gøre det muligt at eksportere korn fra blokerede ukrainske havne.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.