Ukraine-plan skal styrke Norges forsvar og beredskab

Den norske regering styrker forsvar med milliarder på baggrund af et "uforudsigeligt og aggressivt Rusland".

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, har fredag fremlagt en omfattende Ukraine-plan i Stortinget. Han advarer om, at krisen kan sætte Norge på "en historisk prøve". (Arkivfoto) <i>Ntb/Reuters</i>

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, har fredag fremlagt en omfattende Ukraine-plan i Stortinget. Han advarer om, at krisen kan sætte Norge på "en historisk prøve". (Arkivfoto) Ntb/Reuters

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, har fredag fremlagt en omfattende Ukraine-plan i Stortinget. Han advarer om, at krise kan blive "en historisk prøve".

Den norske regering styrker forsvar og beredskab med 3,5 milliarder norske kroner (omkring 2,7 milliarder kroner). Samtidig bereder Norge sig på at håndtere 100.000 flygtninge, siger Støre, som varsler flere indgreb og initiativer på baggrund af krisen.

– Vi står over for et mere uforudsigeligt og aggressivt russisk regime, siger Støre, som understreger, at hans regering lægger op til øget aktivitet i flåden, hæren og Hjemmeværnet.

– Derudover skal vi øge beredskabet og forsvaret ved indkøb af materiel, ammunition og reservedele, siger han.

Statsministeren siger også, at flygtningestrømmen fra Ukraine vil udfordre Norge.

– Normalt tager vi imod 5000 flygtninge årligt. Nu ventes det, at vi kan få syv eller otte gange så mange på et år.

Den norske regering har allerede varslet, at den vil hente 2500 flygtninge fra Moldova til Norge samt 550 fra Ukraine med behov for sygehusbehandling samt deres pårørende.

Statsministeren gør det klart, at krigen også betyder, at spændinger øges i Norges nærområder, hvor de Nato-allierede forventer, at nordmændene følger trop.

– Norge er Natos øjne og ører i nord. Det betyder, at vi må være i stand til at følge de russiske aktiviteter endnu tættere. Vi har et godt udgangspunkt. Vi kender nordområderne og har lang erfaring med operationer i nærheden af Rusland i nord.

Støre påpeger også, at Rusland har atomubåde på Kolahalvøen - nær Norges grænse.

Støre siger, at hans regering i begyndelsen af april vil komme med yderligere forslag i forlængelse af udspillet fredag.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.