Ukraine: USA er ikke længere imod overdragelse af polske fly

USA var imod at give polske fly til Ukraine af frygt for eskalering, men er det ikke længere, siger Ukraine.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba (nummer to fra venstre), holdt lørdag møde med blandt andre den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov (yderst til venstre), og den amerikanske præsident, Joe Biden. <i>Evan Vucci/Ritzau Scanpix</i>

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba (nummer to fra venstre), holdt lørdag møde med blandt andre den ukrainske forsvarsminister, Oleksij Reznikov (yderst til venstre), og den amerikanske præsident, Joe Biden. Evan Vucci/Ritzau Scanpix

USA har ikke længere indvendinger mod, at Polen overdrager jagerfly til Ukraine for at hjælpe landet med at afværge den russiske invasion.

Det siger Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, i en skriftlig udtalelse til nyhedsbureauet AFP.

Udmeldingen kommer i kølvandet på et kort møde mellem Kuleba, Ukraines forsvarsminister, Oleksij Reznikov, og den amerikanske præsident, Joe Biden, i Polen lørdag.

- USA har ingen indvendinger mod overdragelsen af fly. Så vidt vi kan konkludere, er bolden nu på den polske side. Vi vil se nærmere på denne sag under vores drøftelser med polske kolleger, udtaler Dmytro Kuleba.

I begyndelsen af marts foreslog Polen at sende 28 russisk-byggede jagerfly af typen MIG-29 til Ukraine via den amerikanske base Ramstein i Tyskland.

Men forslaget blev afvist af USA, som mente, at det var for risikabelt. Frygten fra USA's side var, at Rusland ville opfatte det som en eskalering af krigen.

USA har ikke været direkte imod at give Ukraine jagerfly, men blev angiveligt overrasket over Polens tilbud om at sende sine fly til Ramstein.

Først udtalte det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, sig med skepsis, inden ministeriet altså helt afviste forslaget.

- Overdragelsen kan opfattes som en eskalering og kan resultere i en markant russisk reaktion, der kan føre til en militær eskalering med Nato-alliancen, sagde talsmand for Pentagon John Kirby den 9. marts.

Ukraine har modtaget store mængder våben fra Nato-landene for at kæmpe mod Ruslands invasion, men præsident Volodymyr Zelenskyj har også efterspurgt kampfly.

Senest gentog Zelenskyj sit ønske i en videobesked lørdag, hvor han sagde, at Ukraine "blot beder om én procent af Natos kampvogne og fly".

Zelenskyj har også gentagne opfordret Vesten til at lukke luftrummet over Ukraine.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.