Ukrainske soldater hylder tyrkiske droner med sange

TB2-droner har spillet en stor rolle, når ukrainske styrker har blokeret russernes fremmarch.

Arkivfoto af TB2 drone fra den tyrkiske producent Baykar. TB2-droner har spillet en stor rolle, når ukrainske styrker har blokeret russernes fremmarch. <i>Umit Bektas/Reuters</i>

Arkivfoto af TB2 drone fra den tyrkiske producent Baykar. TB2-droner har spillet en stor rolle, når ukrainske styrker har blokeret russernes fremmarch. Umit Bektas/Reuters

Ukrainske soldater priser i sange, som de selv har skrevet, tyrkiske droner. Og dronerne er blevet et af de mange symboler på Ukraines nationale modstandskamp, rapporterer CNN.

"De skinnende kampvogne bliver skudt i brand - af Bayraktar - som er det nye fænomen", hedder det i en sang om dronerne fra Tyrkiet.

"Bayraktar" er blevet så populære, at ukrainere opkalder deres kæledyr efter dem. Kyivs borgmester sagde i sidste måned, at en nyfødt lemur i Kyivs zoologiske have har fået navnet "Bayraktar". Samtidig har det ukrainske udenrigsministerium i tweet vist et foto af en hundehvalp med dronenavnet fra Kyiv-politiets hundetræningscenter.

Både i Kyiv og i vestlige hovedstæder bliver de tyrkiske Bayraktar TB2 droner ifølge CNN fremhævet for deres vigtige rolle under russiske angreb i Ukraine.

I sidste måned sagde den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, angiveligt til britiske parlamentsmedlemmer, at dronerne er brugt i angreb på russerne og deres forsyningslinjer.

Han sagde, at dronerne "var utroligt vigtige" i bestræbelserne på at få blokeret eller stoppet russernes fremmarch.

TB2 er en drone, som opererer i medium-højder med langvarige operationstider og har været operationelle i en årrække.

De blev anvendt af det tyrkiske militær i det nordlige Irak og Syrien fra 2014. De har også været anvendt i konfliktområderne i Libyen og Nagorno Karabakh. Men videoer af droneangreb på russiske styrker, som for nylig er blevet lagt ud på nettet, er gået viralt og har gjort de tyrkiske Bayraktar-droner berømte.

- Dronens succes skyldes ikke kun, at den er anvendt med succes mod russiske styrker, men også deres store PR-mæssige betydning, pointerer Samuel Bendett, militær analytiker på tænketanken CNAS i Washington.

- Dronerne har i høj grad været med til at styrke ukrainernes moral. Det er en stor taktisk sejr.

Tyrkiet er med TB2-dronerne og andre ubemandede luftfartøjer blevet førende på området sammen med USA, Kina og Israel.

Tyrkiet har tætte bånd til både Rusland og Ukraine, og dronerne er en belastning for det russisk-tyrkiske forhold.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden