Ungarns Orbán opfordrer USA's republikanere til at stå sammen

Ungarns omstridte premierminister opfordrer USA's republikanere til at vælge stærk leder uden at nævne Trump.

Donald Trump blev ikke nævnt ved navn, men Ungarns premierminister, Viktor Orbán, opfordrede amerikanske republikanere til at vælge en stærk leder ved USA's næste præsidentvalg i 2024. <i>Shelby Tauber/Reuters</i>

Donald Trump blev ikke nævnt ved navn, men Ungarns premierminister, Viktor Orbán, opfordrede amerikanske republikanere til at vælge en stærk leder ved USA's næste præsidentvalg i 2024. Shelby Tauber/Reuters

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, har torsdag talt til amerikanske republikanere ved et politisk møde i byen Dallas i den amerikanske delstat Texas.

Hvad den ungarske premierminister, Viktor Orbán, havde at gøre ved en amerikansk kongres for konservative kunne umiddelbart virke lidt uklart, inden den kontroversielle leder stillede sig på talerstolen torsdag.

Men USA og Europa står over for mange af de samme udfordringer, gjorde Orbán det klart, da han adresserede amerikanske republikanere.

- De her to steder kommer til at definere fronterne i kampen om den vestlige civilisation, sagde Orbán.

Mødet var et politisk arrangement for amerikanske konservative, som er kendt under forkortelsen CPAC.

Viktor Orbán, som kalder sig selv en "gammeldags frihedskæmper", fortalte publikum om de angreb fra "progressive venstreorienterede", som hans regering lider under.

Ifølge ham søger de venstreorienterede at splitte Vesten fra dens kristne ophav - en holdning, som også ses ofte blandt amerikanske republikanere.

Orbáns ungarske regering har fået kras kritik fra andre EU-medlemslande for dens standpunkter for indvandringspolitik og dens familie- og kønspolitik.

- Denne krig er en kulturkrig, sagde Orbán til de fremmødte.

- Vi bliver nødt til at genoplive vores kirker, vores familier, vores universiteter og vores samfundsinstitutioner.

Viktor Orbán opfordrede samtidig de amerikanske republikanere til at stå sammen. Ikke mindst op til præsidentvalget, som løber af stablen i 2024.

Her gør USA klogt i at vælge en stærk leder, sagde premierministeren. Én, som kan stå imod de venstreorienterede. Én, som kan være en effektiv mægler i krigen mellem Ukraine og Rusland.

Den tidligere præsident Donald Trump blev ikke nævnt ved navn, selv om han flere gange har antydet, at han måske vil genopstille.

Men de to har et tæt forhold, og det ville ikke være første gang, at den kontroversielle ungarske leder ville have støttet op om Trumps valgkampagne. Det gjorde han også, inden Trumps nederlag til Joe Biden i 2020.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.