USA beder amerikanere i Hviderusland om at forlade landet

Som følge af Ruslands optrapning langs Hvideruslands grænse til Ukraine bør amerikanere komme væk, lyder det.

Dette satellitbillede fra begyndelsen af februar viser, at der er indsat soldater og udstyr i Rechitsa i Hviderusland. <i>-/Ritzau Scanpix</i>

Dette satellitbillede fra begyndelsen af februar viser, at der er indsat soldater og udstyr i Rechitsa i Hviderusland. -/Ritzau Scanpix

USA's udenrigsministerium beder amerikanske statsborgere i Hviderusland om at forlade landet øjeblikkeligt.

Årsagen er russisk militæroptrapning langs Hvideruslands grænse til Ukraine.

Det oplyser ministeriet natten til tirsdag dansk tid.

- Amerikanske statsborgere i Hviderusland bør tage afsted med det samme ved brug af enten kommercielle eller private metoder, skriver ministeriet i en erklæring på sin Facebook-side.

USA har samtidig ændret rejsevejledningen for Moldova. Her frarådes amerikanere at rejse til, blandt andet på grund af den russiske aktivitet omkring Ukraine.

Derudover bliver amerikanere, der befinder sig i den prorussiske udbryderregion Transnistrien, bedt om at forlade området. Transnistrien grænser op til Ukraine.

Meldingen fra det amerikanske udenrigsministerium kommer, to uger efter at USA bad familierne til amerikanske regeringsansatte i Hviderusland om at forlade landet.

Samtidig advarede USA's udenrigsministerium amerikanere mod at rejse til Hviderusland, der er en af Ruslands nære allierede.

- På grund af en stigning i usædvanlig og bekymrende russisk militæraktivitet nær grænsen til Ukraine bør amerikanske statsborgere, der befinder sig i eller overvejer at rejse til Hviderusland, være opmærksomme på, at situationen er uforudsigelig, skrev ministeriet i en opdateret rejsevejledning den 31. januar.

Mandag sagde den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, at USA frygter, at Rusland kan angribe Ukraine allerede i de kommende dage.

- Vi er dybt bekymrede for, at Rusland kan gribe ind over for Ukraine allerede i denne uge, sagde Blinken til den franske tv-station France 24 ifølge nyhedsbureauet dpa.

Blinken meddelte ligeledes mandag, at USA lukker sin ambassade i Ukraines hovedstad, Kijev, og flytter den til byen Lviv i det vestlige Ukraine.

Det skyldes en "dramatisk acceleration" i antallet af russiske styrker ved den ukrainske grænse, sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Blinken gentog samtidig sin opfordring til amerikanske statsborgere i Ukraine om at forlade landet "omgående".

Ifølge Pentagon arbejder USA stadig ud fra den overbevisning, at Putin endnu ikke har truffet en endelig beslutning om at invadere Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden


Breaking
LIVE fra Mink-sagen - nu taler politikerne ud
Luk