USA godkender formelt Sverige og Finlands Nato-medlemskab

Et overvældende flertal i Senatet har givet sit tilsagn til, at Sverige og Finland kan blive Nato-medlemmer.

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, mødtes med Sveriges ambassadør i USA, Karin Olofsdotter, inden Senatet skulle stemme om at godkende Sverige og Finlands medlemskab af forsvarsalliancen Nato. <i>Anna Moneymaker/Ritzau Scanpix</i>

Demokraternes leder i Senatet, Chuck Schumer, mødtes med Sveriges ambassadør i USA, Karin Olofsdotter, inden Senatet skulle stemme om at godkende Sverige og Finlands medlemskab af forsvarsalliancen Nato. Anna Moneymaker/Ritzau Scanpix

USA har sent onsdag eftermiddag lokal tid gjort sit for at godkende Sverige og Finlands medlemskab i forsvarsalliancen Nato.

Det ene af kamrene i Kongressen, Senatet, har fundet et overvældende flertal for at godkende de to nordiske landes medlemskab. 95 af de 100 senatorer stemte således for. Kun én stemte imod.

Samtlige af Natos 30 medlemslande skrev i sidste måned under på dokumenterne, der lader Finland og Sverige slutte sig til alliancen. Efterfølgende skal hvert enkelt medlemsland have godkendt det i deres parlamenter.

Det er den del, som der med Senatets afstemning onsdag er kommet styr på i USA.

Finland og Sverige besluttede sig for at anmode om medlemskab i Nato i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

Men før de to lande mod nord kunne løse billet til alliancen, havde Tyrkiet et par krav til særligt Sverige, som Tyrkiet krævede, skulle stoppe samarbejdet med en række kurdiske partier i Mellemøsten.

Siden den aftale blev indgået og papirerne blev underskrevet, har forsvarsministre fra de to lande haft lov til at deltage i Nato-møder og fået adgang til fælles efterretningsarbejde.

De er dog ikke beskyttet af Washington-traktatens artikel fem, som foreskriver, at et angreb mod et Nato-land er et angreb mod alle Nato-landene. Den beskyttelse indtræffer, når alle 30 medlemslandes parlamenter har ratificeret Finland og Sveriges medlemskab.

Finland og Sverige kan blive værdifulde medlemmer for alliancen. Det sagde den demokratiske senator Bob Menendez, som er formand for Senatets udenrigspolitiske udvalg, op til afstemningen.

- Disse to blomstrende og demokratiske landes kvalifikationer er fremragende og kommer til at styrke Nato-alliancen, sagde han.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.