USA i FN: Putin opløser den internationale orden

Vi kan ikke, og vi vil ikke lade præsident Putin slippe af sted med det, siger USA's udenrigsminister.

Ved FN's årlige generalforsamling rettede den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, torsdag en indtrængende opfordring til verdenssamfundet om at holde den russiske præsident, Vladimir Putin, ansvarlig for invasionen af Ukraine.

- Hele den internationale orden, som vi er samlet for at håndhæve, bliver opløst lige foran os. Vi kan ikke - vi vil ikke - lade præsident Putin slippe af sted med det, siger han.

Udtalelserne fra Blinken kom kort før et møde mellem udenrigsministrene fra Sikkerhedsrådets 15 medlemmer i forbindelse med generalforsamlingen.

Frankrig har taget initiativ til mødet, hvor temaet er efterforskningen af krigsforbrydelser i Ukraine og retsforfølgelse af de ansvarlige.

På mødet er der ventet hårde konfrontationer mellem den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, som efter alt at dømme vil sidde i samme sal som Blinken og flere andre vestlige udenrigsministre.

Lavrov indledte mødet med en lang redegørelse for, hvordan prorussiske grupper er blevet undertrykt i det østlige Ukraine, og han betegner styret i landet som nazistisk. Han afviste en række vestlige beskyldninger om russernes krigsførelse.

- USA og deres allierede har med hjælp fra internationale menneskerettighedsorganisationer mørklagt det ukrainske regimes forbrydelser, sagde Lavrov.

Lavrov forlod salen umiddelbart efter at have læst en mange sider lang erklæring op.

Her nægtede han, at der var sket russiske krigsforbrydelser i Ukraine, og han fremsatte til gengæld en række beskyldninger om ukrainske krigsforbrydelser.

Møderne i FN er domineret af Ukraine, efter at præsident Vladimir Putin i en tale onsdag annoncerede en mobilisering af landets reservestyrker. Op mod 300.000 soldater fra reserven skal sendes til Ukraine, lød det.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden