USA-kender: Slaget om abort er kun lige begyndt

Abortspørgsmålet bliver den helt store politiske kampplads i USA, vurderer chefredaktør på Kongressen.com.

Både abortmodstandere og aborttilhængere demonstrerede mandag aften foran højesteretsbygningen i Washington D.C., efter et lækket dokument viser, at et flertal af højesteretsdommerne ønsker at fjerne retten til abort. <i>Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix</i>

Både abortmodstandere og aborttilhængere demonstrerede mandag aften foran højesteretsbygningen i Washington D.C., efter et lækket dokument viser, at et flertal af højesteretsdommerne ønsker at fjerne retten til abort. Kevin Dietsch/Ritzau Scanpix

Den knap 50 år lange beskyttelse af amerikanske kvinders ret til abort står til at blive fjernet af den amerikanske højesteret.

Det vil sætte sindene i kog og udløse et politisk slagsmål i hver enkelt stat. Det mener Anders Agner Pedersen, der er chefredaktør på internetmediet Kongressen.com, der beskæftiger sig med amerikansk politik.

- Det er en fundamental ændring af det amerikanske samfund, som er på vej, siger Anders Agner Pedersen.

- Det er ikke kun et par enkelte stater, der enten vil kraftigt indskrænke adgangen til abort eller helt forbyde det. Et tocifret antal delstater forventes at indføre nye love, så snart afgørelsen fra højesteret kommer, siger han.

Det er især i stater, hvor det konservative republikanske parti sidder på magten, at retten til abort i så fald står til at blive indskrænket.

Anders Agner Pedersen vurderer, at abortspørgsmålet vil blive et stort tema for kommende valg, herunder midtvejsvalget i november.

- Flere demokratiske politikere foreslår allerede at indføre føderal lovgivning, som kan fastholde retten til abort.

- Det er noget, der rykker vælgere, og som man både kan vinde og tabe valg på, siger Anders Agner Pedersen.

Det er den såkaldte Roe mod Wade-afgørelse, som højesteret overvejer at omgøre. Afgørelsen fra 1973 sikrede en føderal ret til abort i USA.

Højesteret har endnu ikke truffet en formel afgørelse.

Men ifølge et lækket dokument har et flertal af dommerne i en indledende afstemning stemt for, at det skal være op til den enkelte stat at lave lovgivning om abort.

Det skrev mediet Politico mandag.

Den amerikanske højesteret består af ni dommere, hvoraf seks er konservative.

Af den grund forventer Anders Agner Pedersen, at højesteret med stor sandsynlighed enten helt omstøder afgørelsen, der sikrer abortretten, eller i hvert fald udvander den.

- At Roe mod Wade-afgørelsen, som vi har kendt den siden 1973, er en saga blot, det er overvejende sandsynligt, siger Anders Agner Pedersen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Nordjyske sygehuse skal finde 250 millioner kroner i år: Her kan det gå ud over patienters sikkerhed
Luk