USA og Israel afviser i ny aftale at Iran får atomvåben

Biden vil ikke vente for evigt: - Iranerne må vide, at den frie verden om nødvendigt vil anvende magt.

USA's præsident, Joe Biden, besøger torsdag Israel og landets premierminister, Yair Lapid. De er enige om ikke at ville tillade, at Iran får atomvåben. <i>Atef Safadi/Ritzau Scanpix</i>

USA's præsident, Joe Biden, besøger torsdag Israel og landets premierminister, Yair Lapid. De er enige om ikke at ville tillade, at Iran får atomvåben. Atef Safadi/Ritzau Scanpix

USA's præsident, Joe Biden, og den israelske premierminister, Yair Lapid, har torsdag underskrevet et fælles dokument, hvor deres to lande gør det klart, at de ikke vil tillade Iran at erhverve sig atomvåben.

Ifølge en anonym kilde i Bidens følge inkluderer aftalen også et løfte om at få bragt fokus på "Irans destabiliserende aktiviteter, særligt truslerne mod Israel".

Aftalen er et af resultaterne af Bidens første besøg i Israel som præsident. Den amerikanske leder sagde til en lokal tv-station i Israel onsdag, at han var åben for overvejelser om at anvende magt over for Iran, hvis det bliver nødvendigt.

- Vi vil ikke tillade, at Iran erhverver sig atomvåben, siger Biden.

Han pointerer, at USA ikke vil vente for evigt på, at Iran opfylder de betingelser, som amerikanerne har fremsat for at genoplive atomaftalen fra 2015.

USA og Israel har hver for sig fremsat indirekte trusler om krig med Iran. Iran afviser imidlertid beskyldninger om, at landet forsøger at anskaffe sig atomvåben.

I torsdagens erklæring bekræfter USA sin militære støtte til Israel.

- Den eneste måde at stoppe et nukleart Iran på er ved at lade iranerne vide, at den frie verden vil anvende magt, sagde Biden efter at have underskrevet dokumenterne ved en ceremoni i Jerusalem.

Han skal fredag mødes med den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas, på Vestbredden.

Biden flyver derefter videre til Saudi-Arabien. Her vil han dels bede landet om at øge sin olieproduktion dels skabe nye relationer mellem saudiaraberne og USA - og mellem saudiaraberne og Israel.

Biden følger dermed op på sin forgænger Donald Trumps initiativ for at styrke båndene mellem Israel og arabiske lande.

– Det er fra mit perspektiv meget vigtigt, at Israel er fuldstændigt integreret i regionen, sagde Biden torsdag.

Lapid betegnede Bidens forestående besøg i Saudi-Arabien som "ekstremt vigtigt for Israel".

Donald Trump fik ved hjælp af løfter om støtte De Forenede Arabiske Emirater, Bahrain og Sudan til at normalisere forholdet til Israel. Israel håber, at Biden vil overtale Saudi-Arabien til at følge efter.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.