USA og Rusland genoptager fælles flyvninger til rumstation

Russiske kosmonauter kan fremover flyve med USA's rumfartøjer og omvendt, når de skal til og fra rumstation.

Den Internationale Rumstation er i omløb om Jorden cirka 400 kilometer fra vores planet. (Arkivfoto) <i>Handout/Reuters</i>

Den Internationale Rumstation er i omløb om Jorden cirka 400 kilometer fra vores planet. (Arkivfoto) Handout/Reuters

Trods USA's forsøg på at isolere Rusland på grund af krigen i Ukraine, vil amerikanerne nu genoptage de fælles flyvninger med russerne til Den Internationale Rumstation.

Det meddeler den amerikanske rumfartsorganisation Nasa fredag.

- For at sørge for fortsat sikker drift af Den Internationale Rumstation, beskyttelse astronauternes liv og sikre fortsat amerikansk tilstedeværelse i rummet, vil Nasa genoptage integrerede mandskaber på amerikanske rumfartøjer og russiske sojus-fartøjer, skriver Nasa.

Den første planlagte fælles flyvning finder sted 21. september, hvor den amerikanske astronaut Frank Rubio flyver fra Kasakhstan til rumstationen sammen med to russiske kosmonauter.

Nasa understreger, at det altid har været tanken, at Den Internationale Rumstation skal drives i samarbejde mellem USA, Rusland, Japan, Canada og Europa.

- Intet rumagentur kan fungere uafhængigt af andre, meddeler Nasa.

Også fra russisk side lyder det, at "aftalen er i Ruslands og USA's interesse". Den vil fremme samarbejdet om rumstationen, skriver det russiske rumagentur Roscosmos.

Vestlige lande - herunder USA - har indført skrappe sanktioner mod Rusland, efter at landet invaderede Ukraine den 24. februar.

I marts fik det chefen for Roscosmos, Dmitrij Rogozin, til at advare om, at Vestens sanktioner mod Rusland kan få konsekvenser i rummet.

Han sagde, at Rusland kan få problemer med at styre rumstationen. Dens kredsløb styres fra et kontrolcenter i Ruslands hovedstad, Moskva.

Transporten til og fra ISS blev frem til 2011 varetaget af USA og Rusland. I 2011 skrottede USA sit rumfærgeprogram, og herefter var der kun de russiske sojus-fartøjer tilbage til transporten.

I 2020 kom USA dog med igen via det private rumfirma SpaceX, der ejes af Elon Musk. Firmaet transporterer nu også mennesker og udstyr til og fra ISS.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.