USA vil give milliardhjælp for at afbøde fødevarekrise

Der er blevet 71 millioner flere fattige mennesker i verden på tre måneder. Stigende madpriser har skylden.

Stigende fødevarepriser har sendt 71 millioner mennesker verden over ud i fattigdom - bare i løbet af de seneste tre måneder, viser tal fra UNDP. Etiopien er et af de lande, der risikerer at blive ramt af en fødevarekrise. (Arkivfoto) <i>Eduardo Soteras/Ritzau Scanpix</i>

Stigende fødevarepriser har sendt 71 millioner mennesker verden over ud i fattigdom - bare i løbet af de seneste tre måneder, viser tal fra UNDP. Etiopien er et af de lande, der risikerer at blive ramt af en fødevarekrise. (Arkivfoto) Eduardo Soteras/Ritzau Scanpix

USA vil give én milliard dollar for at styrke fødevaresikkerheden i Mellemøsten og Nordafrika.

Det siger en højtstående embedsmand i den amerikanske regering.

Beløbet svarer til omkring 7,4 milliarder kroner.

USA's præsident, Joe Biden, ventes at præsentere milliardhjælpen på et topmøde i Golf-landenes samarbejdsråd, GCC, senere lørdag.

Milliardhjælpen kommer, efter at FN har advaret om, at en sultkrise er under opsejling som følge af krigen i Ukraine.

En række lande har krævet, at Rusland tillader eksport af hvede og andre landbrugsvarer fra Ukraine.

Den ukrainske regering siger, at russiske krigsskibe blokerer Ukraines havne i Sortehavet, hvorfra kornet normalt sendes videre ud i verden.

Både Ukraine og Rusland er blandt verdens største eksportører af hvede, og de to lande spiller en vigtig rolle for den globale fødevaresikkerhed.

FN's Udviklingsprogram (UNDP) fastslog i en nylig rapport, at der er blevet 71 millioner flere fattige mennesker i verden alene i de første tre måneder, efter at Rusland i februar invaderede Ukraine.

Årsagen er de stigende fødevarepriser, skriver nyhedsbureauet NTB.

De fleste af de 71 millioner mennesker lever for mindre end 1,9 dollar om dagen. Det svarer til 14 kroner.

Ifølge UNDP er det særligt landene i Sahel-regionen og Afrika syd for Sahara, at folk bliver skubbet ud i dyb fattigdom, skriver NTB.

Også i Etiopien og Kenya i det østlige Afrika er der fare for sultkriser. USA's udviklingsagentur har meddelt, at de fra regionale myndigheder har fået oplyst, at de aldrig har set noget lignende.

Tidligere på måneden viste tal fra FN, at der i 2021 var 239,4 millioner flere mennesker ramt af hungersnød sammenlignet med 2015. Det er en stigning på cirka 41,4 procent.

Ud over fødevaresikkerhed er også olie- og energiforsyning på dagsordenen ved lørdagens topmøde i Golf-landenes Samarbejdsråd.

GCC består af seks arabiske stater i Den Persiske Golf - Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden