Valgmåling i Sverige: Statsministerens røde fløj vinder

Valgstedsmålinger gør den borgerlige statsministerkandidat Ulf Kristersson til den store taber ved valget.

Jubel hos Sverigedemokraterna, da en valgstedsmåling bliver afsløret søndag aften. To målinger gør for første gang det indvandrerkritiske parti til det næststørste i Sverige. Kun overgået af statsminister Magdalena Anderssons parti, Socialdemokraterna, der også går frem. <i>Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix</i>

Jubel hos Sverigedemokraterna, da en valgstedsmåling bliver afsløret søndag aften. To målinger gør for første gang det indvandrerkritiske parti til det næststørste i Sverige. Kun overgået af statsminister Magdalena Anderssons parti, Socialdemokraterna, der også går frem. Jonathan Nackstrand/Ritzau Scanpix

Valgstedsmålinger fra de to tv-kanaler TV4 og SVT giver flertal til centrum-venstre. Statsminister Magdalena Andersson fra Socialdemokraterna fortsætter dermed sandsynligvis på posten.

Som ventet er det blevet et meget tæt valg mellem de to blokke i svensk politik. Men i begge valgstedsmålinger får den røde blok - Socialdemokraterna, Centerpartiet, Vänsterpartiet og Miljöpartiet - flertal.

Socialdemokraterna går i målingerne mere end et procentpoint frem. 29,3 procent lyder det i SVT's måling, mens TV4's giver partiet 29,6 procent.

Det endelige resultat af valget ventes først hen mod midnat. Tilstrømningen til valgstederne var stor søndag aften. Også da valgstederne skulle lukke klokken 20. Det kan muligvis forsinke optællingen.

Partierne er i første omgang tilbageholdende med deres kommentarer på baggrund af de to valgstedsmålinger.

- Det er fortsat ulideligt spændende, lyder det fra den tidligere socialdemokratiske formand Mona Sahlin på SVT1.

Et andet markant udfald er ifølge målingerne, at det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna bliver det andetstørste parti med cirka 20 procent af stemmerne.

Den store taber ser ud til at blive Ulf Kristersson fra det konservative Moderaterna - den borgerlige fløjs statsministerkandidat. Hans parti går tilbage cirka et procentpoint i forhold til valget for fire år siden.

Så han kan formentlig lide den bet ikke at blive statsminister, og at hans parti for første gang i mere end 40 år ikke er Sveriges næststørste parti.

- Det er klart, at det er deprimerende at se, at Sverigedemokraterna er større end Moderaterna, siger Hanif Bali. Han har indtil nu siddet i Riksdagen for Moderaterna, men genopstiller ikke denne gang.

Men der er forskel på, hvor stort flertal de to tv-stationer giver til venstrefløjen.

TV4 siger, at blokken vinder 50,6 procent mod 48 procent til Kristerssons blå blok, der udover Moderaternas består af Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.

SVT's måling viser kun et flertal til Magdalena Anderssons røde fløj på 49,8 procent mod 49,2 til højrefløjen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.