Valgstedsmålinger antyder ja til ny tunesisk forfatning

92,3 procent af dem, der stemte, har ifølge valgstedsmåling sagt ja til Tunesiens nye forfatning.

Tuneserne går til valgstederne for at stemme om en ny forfatning i det nordafrikanske land. <i>Anis Mili/Ritzau Scanpix</i>

Tuneserne går til valgstederne for at stemme om en ny forfatning i det nordafrikanske land. Anis Mili/Ritzau Scanpix

De tunesiske valgsteder er mandag aften blevet lukket, og valgstedsmålinger tyder på, at det tunesiske folk har give et overvældende ja til at ændre landets forfatning.

Det fremgår af tunesisk stats-tv ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Valgstedsmålingerne er lavet af det tunesiske bureau Sigma Conseil, og ifølge det har 92,3 procent af dem, som har stemt, sagt ja til den nye forfatning.

Forfatningen blev sendt til afstemning af præsident Kais Saied, og den har fået enorm kritik fra flere sider og af flere årsager.

Blandt andet for at kunne vedtages selv med en lav valgdeltagelse. Saieds politiske opposition havde på forhånd havde varslet, at den ville boykotte afstemningen.

Sigma Conseil meldte først ud, at valgdeltagelsen var på 25 procent. Landets valgkommission har senere oplyst, at mindst 27,5 procent af de 9,3 millioner stemmeberettigede tunesere har stemt.

Kritikken går blandt andet på, at præsidenten har forkastet størstedelen af de input, han havde fået fra et udvalg af jurister og statskundskabseksperter. De var blevet nedsat til at hjælpe med at skrive forfatningen.

Formanden for udvalget, Sadok Belaid, har advaret om, at forfatningen baner vejen for "et skændigt diktaturregime".

Forfatningen indeholder flere elementer, som er blevet kritiseret for at være udemokratiske. Blandt andet er det præsidenten, som udpeger regeringen, og den parlamentariske kontrol er blevet tilsidesat.

Præsidenten kan også vedtage lovgivning, som vægter højere end parlamentets. Han får desuden immunitet under embedet. Ifølge det amerikanske medie Foreign Policy betyder det, at der "ikke må drages tvivl om hans handlinger som præsident".

Afstemningen kommer oven på et år, hvor Saieds kamp med landets største parti, Ennahda, for alvor er spidset til. Præsidenten har fyret regeringen, opløst parlamentet og fyret snesevis af dommere og ledet landet ved dekret.

Flere politiske modstandere er blevet smidt i fængsel på mistanker, som de selv kalder "politisk motiveret".

Målingen, der er kommet mandag aften, er en midlertidig måling. Resultatet for optællingen ventes ifølge det franske nyhedsbureau AFP tirsdag eftermiddag.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden