VM åbner op for første direkte fly mellem Israel og Qatar

Både israelere og palæstinensere kan flyve direkte til VM trods manglende diplomatiske relationer til Qatar.

Israelske fodboldfans kan for første gang rejse med direkte fly fra Israel til Qatar under VM. De to lande har ikke diplomatiske forbindelser til hinanden - og har heller ikke haft direkte flyvninger før nu. (Arkivfoto) <i>Jack Guez/Ritzau Scanpix</i>

Israelske fodboldfans kan for første gang rejse med direkte fly fra Israel til Qatar under VM. De to lande har ikke diplomatiske forbindelser til hinanden - og har heller ikke haft direkte flyvninger før nu. (Arkivfoto) Jack Guez/Ritzau Scanpix

For første gang vil det være muligt at flyve direkte fra Israel til Qatar, når ørkenstaten senere på måneden byder velkommen til VM i fodbold.

Det oplyser Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) torsdag.

- Med denne aftale vil israelere og palæstinensere kunne flyve sammen og nyde fodbold sammen, meddeler Fifas præsident, Gianni Infantino.

Det fremgår ikke af meddelelsen, hvilke palæstinensere der er omfattet. Palæstinenserne bor på Vestbredden, i Gazastriben og i Østjerusalem.

Af aftalen fremgår, at fodboldfans, der kan fremvise billetter til en eller flere kampe, og som er i besiddelse af et officielt fan-id, får lov at komme om bord på de direkte fly.

Teksten nævner ifølge en talsmand for Q22, der arrangerer VM, at palæstinensere med gyldig billet og id skal kunne rejse "uden restriktioner, idet de har lige ret til at nyde turneringen".

Israels fungerende premierminister, Yair Lapid, siger, at aftalen også fører til, at Israel åbner et kontor i Qatar, der skal "yde services for de fans, der kommer til VM".

Det har taget måneder at få forhandlet aftalen på plads.

Israel og Qatar har ikke haft diplomatiske forbindelser til hinanden, siden Israel var i krig mod militante palæstinensere i Gazastriben i 2009.

Qatar meddelte sidste år, at forholdet til Israel ikke vil blive normaliseret, før Israels langvarige konflikt med palæstinenserne var løst.

En unavngiven embedsmand i Qatar siger, at der ikke er rokket ved den holdning.

- Dette er en del af Qatars forpligtelser over for Fifas værtskrav. Det skal ikke politiseres, siger embedsmanden.

- På grund af denne aftale kan palæstinensere nu opleve det første VM i den arabiske og muslimske verden.

VM i fodbold indledes i Qatar 20. november og slutter igen 18. december.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Kendt kok skal i retten: Her er tiltalen
Luk