Von der Leyen: Genopretningsplan kan hjælpe Ukraine ind i EU

EU-Kommissionens formand foreslår en ny genopretningsplan, som på sigt kan bringe Ukraine ind i EU.

Når krigen slutter, bør EU give Ukraine en genopretningsplan, som kan bane vejen for, at landet på sigt bliver optaget i EU. Det mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. <i>Philipp Von Ditfurth/Ritzau Scanpix</i>

Når krigen slutter, bør EU give Ukraine en genopretningsplan, som kan bane vejen for, at landet på sigt bliver optaget i EU. Det mener EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Philipp Von Ditfurth/Ritzau Scanpix

Ingen siger det højt, men i flere europæiske hovedstæder har man ikke travlt med at gøre Ukraine til EU-medlem. Heller ikke selv om landet gang på gang får ros for kampen mod Rusland.

Allerede før krigen var Ukraine blandt Europas fattigste lande med en historie, der ikke harmonerer med EU's ønsker om at fjerne korruption, styrke retsstaten og øge mindretalsrettigheder.

Derfor blev der måske spidset ekstra ører, da EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, onsdag foreslog, at EU indleder arbejdet med en "ambitiøs" ny genopretningsplan for Ukraine.

Den skal på sigt bane vejen for ukrainsk medlemskab af EU, siger von der Leyen.

- Hvis vi gør det rigtigt, så vil denne pakke bringe de massive investeringer, der skal til for at afhjælpe manglerne i Ukraines økonomi. Dermed vil pakken lægge fundamentet for vækst på lang sigt.

- Og til sidst vil den bane vejen for Ukraines fremtid inden for EU, siger Ursula von der Leyen.

Hun giver endnu ingen konkrete detaljer om, hvad hun forestiller sig, at planen vil koste EU-landene. Eller hvor hurtigt genopretningen skal gennemføres, når krigen slutter.

Reelt er der måske mest tale om en prøveballon fra EU-Kommissionens formand. Men interessant nok kobler von der Leyen planen sammen med nogle af de skridt, Ukraine skal tage, for at blive optaget i EU.

Ukraine kan tidligst blive medlem, når landet lever op til EU's kriterier for medlemslande. Det fastslog EU-landenes stats- og regeringschefer på Versailles-topmødet i marts. Her afviste EU reelt at give Ukraine særlig adgang til hurtig optagelse som tak for kampen mod Putin.

Men ved at koble udbetalingen af penge sammen med konkrete milepæle for eksempelvis bekæmpelse af korruption og indførelse af europæiske standarder, lægger von der Leyen op til at gøre genopretningsplanen til en motor for Ukraines optagelse i EU.

- Pakken kunne opstille et system med milepæle og mål. Det kunne sikre, at EU-pengene virkelig leverer for Ukraines befolkning, og at de bliver brugt i overensstemmelse med EU-regler, siger Ursula von der Leyen.

Udtalelserne faldt onsdag i EU-Parlamentet. Her præsenterede von der Leyen også EU-Kommissionens udspil til en sjette sanktionspakke mod Rusland. Den indeholder blandt andet et forbud mod køb af russisk råolie om seks måneder.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.