WHO-chef lægger op til store reformer efter pandemi

Coronapandemien er langtfra ovre, siger WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, som er fra Etiopien og uddannet biolog og folkesundhedsforsker, har siden 2017 har været generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen. Han ventes at blive genvalgt som leder i yderligere fem år. <i>Jean-Guy Python/Ritzau Scanpix</i>

Tedros Adhanom Ghebreyesus, som er fra Etiopien og uddannet biolog og folkesundhedsforsker, har siden 2017 har været generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen. Han ventes at blive genvalgt som leder i yderligere fem år. Jean-Guy Python/Ritzau Scanpix

- Covid-19-pandemien er langtfra ovre.

Det siger generaldirektøren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I en tale i WHO's hovedkvarter i Genève ved den årlige generalforsamling siger han, at organisationen må "være i centrum af et globalt sundhedssystem".

Men han erkender også, at der er behov for interne reformer af WHO.

- Vi må have et stærkere og godt finansieret WHO, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters og tilføjer:

- Der har været mange opfordringer til WHO om, at det er tid til forandring. Og der er ingen tvivl om, at der er brug for forandringer.

Tedros Adhanom Ghebreyesus er fra Etiopien, hvor han har arbejdet som embedsmand. Han er uddannet biolog og folkesundhedsforsker, og siden 2017 har han været generaldirektør for Verdenssundhedsorganisationen.

I denne uge, hvor han er vært for næsten 200 medlemslandes repræsentanter ved den årlige generalforsamling, har han fremlagt en hvidbog for WHO's fremtid.

Denne indledes med et citat af den oldgræske historiker Thukydid, som ønskede, at verden skulle tage ved lære af en voldsom pest i årene 430-426 før vor tidsregning. En tredjedel af befolkningen i og omkring Athen døde.

Knap 2500 år senere - og efter mindst 15 millioner døde under en covid-19-pandemi - agiterer WHO's leder for at sætte kræfter ind på at forebygge en gentagelse.

I hvidbogen fra WHO-chefen, som skal diskuteres i Genève i de kommende dage, er der lagt op til mere strømlinet WHO med et styrket og mere beredt centrum og hovedkvarter.

- Det farlige er, hvis vi sænker paraderne, siger han ifølge TT og pointerer, at pandemien stadig hærger, selv om antallet af tilfælde er faldende.

Der er stadig omkring en milliard mennesker, som ikke er vaccinerede.

Mange af dem bor i fattige lande, pointerer Tedros Adhanom Ghebreyesus, der ved generalforsamlingen ventes at blive genvalgt til at lede WHO i yderligere fem år.

/ritzau/AFP

.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.