Zelenskyj beder olierige Norge om våben og energi

Norge kan yde et afgørende bidrag til Europas energisikkerhed, siger Ukraines præsident i tale til Stortinget.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fik stående bifald fra de norske politikere i Stortinget, da han talte via et videolink fra Kyiv onsdag. <i>Heiko Junge / Pool/Ritzau Scanpix</i>

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, fik stående bifald fra de norske politikere i Stortinget, da han talte via et videolink fra Kyiv onsdag. Heiko Junge / Pool/Ritzau Scanpix

EU og Norge må nægte at give russiske skibe tilladelse til at sejle ind i europæiske havne. Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale til Stortinget i Norge onsdag.

- Mens russerne blokerer vores havne, bør de ikke havde adgang til havnene i EU, siger Ukraines leder.

Han tilføjer, at det ifølge hans mening er nødvendigt med flere sanktioner for at tvinge Rusland til at indgå en fredsaftale.

- Jeg føler mig tryg ved, at landet, som hvert år uddeler Nobels fredspris, har en bedre forståelse for, hvad fred betyder, end noget andet land, siger Zelenskyj.

Han appellerer også til Norge om at bidrage med energi.

- I kan yde et afgørende bidrag til den europæiske energisikkerhed ved at tilbyde de nødvendige ressourcer, både til EU-landene og til Ukraine.

Han blev mødt med stående bifald fra det norske parlament, da videosamtalen gik i gang onsdag omkring klokken 14.

I sin tale pegede Zelenskyj blandt andet på, at selv om Norge og Ukraine ikke deler grænse, har de to lande en fælles nabo i Rusland.

- Norge oplever også nye trusler ved grænsen til Rusland. De har opbygget meget store militærstyrker i Arktis, som ikke kan forklares med sund fornuft. Mod hvem og hvorfor gør de det, siger han.

Norge har en kort grænsestrækning mod Rusland i den allernordligste del af landet.

Den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, siger, at han blev rørt af Zelenskyjs tale.

Regeringen vil nu gennemgå Zelenskyjs forespørgsler, tilføjer han. Men han understreger, at det ikke er aktuelt at lukke de norske havne for russiske skibe.

Tirsdag talte Zelenskyj til Folketinget. Her bad han også de danske politikere om at indføre flere sanktioner mod Rusland.

Han sagde i tirsdagens tale, at han også gerne ser, at Danmark hjælper med genopbygningen af byen Mykolajiv, der ifølge præsidenten er blevet bombet sønder og sammen.

Det er kun sket to gange tidligere, at en udenlandsk gæst har holdt tale i Stortinget.

Første gang var i 1948, da Winston Churchill talte under et besøg i Norge.

Anden gang var i 2014, da den daværende folketingsformand, Mogens Lykketoft, og formanden for Sveriges Riksdag, Per Westerberg, talte i forbindelse med 200-års jubilæet for Norges grundlov.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.