Zelenskyj: Rusland ødelagde vand, varme og el i Kherson

Ukraines præsident lover at genopbygge by, der har været holdt besat af Rusland siden starten af krigen.

En kvinde i Kherson omfavner en ukrainsk soldat. Byen har været holdt besat af Rusland siden starten af krigen. Men efter mange ugers kampe har de russiske styrker valgt at trække sig ud og søge over på den anden siden af floden Dnipro. Fredag rykkede de ukrainske styrker ind i byen. <i>Stringer/Reuters</i>

En kvinde i Kherson omfavner en ukrainsk soldat. Byen har været holdt besat af Rusland siden starten af krigen. Men efter mange ugers kampe har de russiske styrker valgt at trække sig ud og søge over på den anden siden af floden Dnipro. Fredag rykkede de ukrainske styrker ind i byen. Stringer/Reuters

Den russiske hær ødelagde al kritisk infrastruktur i den ukrainske by Kherson, inden russerne rømmede byen.

Det siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Det gælder kommunikationslinjer, vand- og varmeforsyningen samt elektriciteten.

Men ifølge Zelenskyj er de lokale myndigheder i byen i gang med at få styr på situationen.

Kherson har været besat af russiske styrker, siden Ruslands præsident, Vladimir Putin, i februar indledte krigen mod Ukraine.

Lokale borgere har siden fredag, hvor de ukrainske styrker rykkede ind i byen, hilst de ukrainske soldater med jubel. Kherson var den eneste provinshovedstad, som det lykkedes Rusland at erobre i starten af krigen.

- Inden de flygtede fra Kherson, ødelagde besætterne al kritisk infrastruktur: kommunikation, vand, varme og elektricitet. Det siger Zelenskyj i en filmet meddelelse.

- Russere har overalt det samme mål. At ydmyge folk så meget som muligt. Men vi vil genoprette alt. Stol på det, siger han.

Han fortæller, at det er lykkedes de ukrainske styrker at få kontrol med over 60 beboede områder i regionen.

Putin udråbte for få uger siden regionen Kherson i det sydlige Ukraine som en del af Rusland "for altid".

Zelenskyj siger i sin videobesked, at prorussiske styrker gør hård modstand i regionen Donetsk. Han beskriver kampene der som et rent helvede.

- Der er ekstremt hårde kampe hver dag. Men vore enheder forsvarer sig heltemodigt. De modstår de invaderende styrkers forfærdelige pres. Og de fastholder vores forsvarslinjer, siger han.

Men den ukrainske vilje til kamp i regionen Donetsk har betydet, at man samtidig har kunnet gennemføre vellykkede operationer ved Kherson og i andre områder, mener han.

/ritzau/Reuters

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.