Zelenskyj: Rusland vil smyge sig uden om sine løfter

Man kan ikke stole på Putin, siger britisk udenrigsminister efter angreb mod den ukrainske havneby Odesa.

Ukrainske brandfolk arbejder på at slukke ilden efter det formodede russiske missilangreb mod havnebyen Odesa i det sydlige Ukraine lørdag. <i>Ukrainian Armed Forces/Reuters</i>

Ukrainske brandfolk arbejder på at slukke ilden efter det formodede russiske missilangreb mod havnebyen Odesa i det sydlige Ukraine lørdag. Ukrainian Armed Forces/Reuters

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, beskylder Rusland for endnu en gang at være på vej til at bryde de aftaler, landet indgår.

Anklagen kommer, efter at et formodet russisk missilangreb lørdag har ramt havnebyen Odesa i det sydlige Ukraine, hvor størstedelen af den ukrainske hvedeeksport sejles ud fra.

- Det beviser kun én ting: At uanset hvad Rusland siger og lover, vil landet finde en måde at undgå at gennemføre det, siger Zelenskyj under et møde med amerikanske politikere i Kyiv lørdag.

Ukrainsk luftvåben hævder at have skudt to russiske krydsermissiler ned. Men yderligere to ramte havnen.

Angrebet bringer den aftale i fare, der blev indgået mindre end et døgn inden.

Aftalen mellem Ukraine og Rusland åbner for, at der igen kan eksporteres korn fra netop Odesa og to andre ukrainske havne ud til Sortehavet.

Zelenskyjs stabschef, Andriy Yermak, opfordrer Ukraines internationale støtter til at reagere efter angrebet. Han beder også landets allierede om at skærpe sanktionerne mod Rusland og sende flere våben til Ukraine.

- Russerne skaber systematisk en fødevarekrise og gør alt for at få folk til at lide. Sultterroren fortsætter. Verden må gøre noget, skriver han på Twitter.

Det russiske angreb, der kom kun, få timer efter at blækket var tørt på aftalen om at udskibe korn fra Odesa, er endnu et bevis på, at man ikke kan stole på Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det mener den britiske udenrigsminister, Liz Truss.

- Det er fuldkommen forfærdeligt, at kun en dag efter at have indgået denne aftale, har Vladimir Putin foretaget et helt uberettiget angreb mod Odesa, siger hun på et vælgermøde i Kent i England.

- Det viser, at man ikke kan stole på ét ord, han siger.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.