Zelenskyj til Vesten: Luk døren for samtlige russere

Russere kan stadig søge om visum til eksempelvis EU. Men nu skal der lukkes helt, mener Ukraines præsident.

Det bør ikke være muligt for russiske statsborgere at rejse til vestlige lande, siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. (Arkivfoto). <i>Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix</i>

Det bør ikke være muligt for russiske statsborgere at rejse til vestlige lande, siger Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj. (Arkivfoto). Sergei Supinsky/Ritzau Scanpix

Vesten skal lukke døren fuldstændigt for samtlige russere.

Sådan lyder opfordringen fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, i et interview med den amerikanske avis The Washington Post.

Det er i forvejen svært for russiske statsborgere at rejse til eksempelvis EU og USA. De har dog stadig mulighed for at søge om visum.

Og netop det ønsker Zelenskyj at få gjort op med.

- Uanset hvilken slags russer, der er tale om, så tving dem til at være i Rusland. Så vil de måske forstå det hele, siger præsidenten.

- De vil sige, at den her krig ikke har noget at gøre med dem. Og hele befolkningen kan vel ikke stilles til ansvar? Jo, den kan. Befolkningen har valgt den her regering og kæmper ikke imod den. De argumenterer ikke imod den, de råber ikke af den, lyder det fra Zelenskyj.

Russiske luftfartsselskaber har på grund af krigen fået forbud mod at flyve til størstedelen af Europa og Nordamerika. Men et reelt forbud mod russeres indrejse, som Zelenskyj foreslår, er det altså ikke blevet til.

I interviewet med The Washington Post henvender Zelenskyj sig til russerne.

- I fortæller hele verden, at den skal leve på jeres måde. Så kan I vel også selv blive boende i landet, lyder det fra præsidenten.

Han tilføjer, at kun ved at blive i Rusland kan russerne påvirke Putin.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vil ikke udelukke, at Zelenskyjs opfordring kan blive til virkelighed.

- Alle forslag, der rammer Rusland, sanktioner og forslag, der kan retsforfølge russiske krigsforbrydelser. Alt det er vi åbne for at drøfte med vores europæiske og nordamerikanske kolleger, siger Jeppe Kofod i en kommentar.

- Nå vi står sammen, så kan vi gøre en forskel i forsvaret for Ukraine og vores alle sammens frihed, så sådan nogle forslag tager vi selvfølgelig med og drøfter.

Rusland angreb Ukraine for snart fem en halv måned siden.

Det skete, da præsident Vladimir Putin i de tidlige morgentimer 24. februar meddelte, at han havde sat gang i en "særlig militær operation".

Da Rusland indledte sin invasion af Ukraine, var det indledningsvist med en bred offensiv, der også rettede sig mod hovedstaden Kyiv.

Det lykkedes dog ikke for de russiske styrker at erobre byen, og siden da har deres fokus primært været rettet mod det østlige og sydlige Ukraine.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.