Verdens største vindmølle på vej

Den første af de fem tårnsektioner blev mandag aften sendt af sted fra Hanstholm til Østerild

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HANSTHOLM/ØSTERILD:Mandag aften kl. 20.30 blev den første del af Vestas nye 8 megawatt-mølle kørt fra Hanstholm Havn. En tur på 20 km, som måtte køres med maksimalt 15 km i timen. Møllen bliver verdens største, når den er rejst i testcentret i Østerild

Der blev ingen chancer taget da først den 239 tons tunge transport kom i gang. Al trafik blev lukket af, mens kolossen kom forbi Hanstholms rundkørsel, der er et af tre kritiske steder på vejen fra Hanstholm til Østerild.

I alt skal der transporteres fem dele af tårnet til testcenteret. 6.-7. december ankommer den 390 tons tunge nacelle - møllehuset - til Hanstholm Havn. Den skal ligesom de 80 meter lange møllevinder også transporteres på landevejen til testcentret.

Først til at komme ud på landevejen var den nederste, og største sektion af tårnet, en cylinder der er mere end syv meter i diameter og 24 meter lang. Alene denne del af møllen vejer mere end 200 tons. De øvrige tårnsektioner skal efter planen transporteres til testcentret tirsdag nat og torsdag nat.

I alt får møllen en vægt på næsten 1300 tons. Dertil kommer mere end 4000 tons fundament.

Tårnet bliver 136 meter højt, og til vingespids vil møllen rage 225 meter op over den tidligere skovbund i Østerild. Dermed bliver møllen næsten 30 meter højere end den hidtil største mølle i testcentret - nemlig Siemens-møllen, der blev rejst som den første for godt et år siden.

Vestas har allerede en noget mindre mølle i testcentret. Den nye mølle placeres tæt på Hjardemål Klit, på den næstnordligste af de syv pladser i centret. De øvrige dele til møllen ventes at komme til Hanstholm i begyndelsen af december. Prototypen på den kommende havvindmølle skal efter planen sættes i drift i begyndelsen af det nye år.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.