9 ting du skal vide om Vesthimmerlands budget

Det handler om flere penge end du tror

Sundt, godt og lidt kedeligt. Sådan er budgettet for 2022, som alle partier i byrådet står bag.

1. Mange penge

Kommunens indtægter står til at blive 2,759 milliarder kroner i 2022. Det kan godt være at Vesthimmerland er en lille kommune, men det er en stor butik.

2. Årets budget er et "skal"-budget

Det betyder at byrådet gør kun det, man har lovet sidste år, færdigt. Intet nyt sættes i gang. Det er lidt kedeligt, indrømmer politikerne. Til gengæld er der ingen reelle besparelser, og skatteprocenten på 26,3 bliver hvor den er.

3. Rekord i byggeri

Foto: Free/Colourbox

Foto: Free/Colourbox

Anlægsbudgettet er for andet år i træk rekordhøjt med 100 millioner kroner. En del af pengene går til det nye svømmecenter i Aars, der skal stå færdigt i 2023. Andre større poster er blandt andet udvikling af friluftsbadet i Aalestrup, en ny Toppedalskolen i Vindblæs ved Løgstør, et Sundhedens Hus i Farsø samt bidrag til overdækning af Kimbrertorvet i Aars.

4. Mange har fået job

Det går så godt med beskæftigelsen, at byrådet venter at bruge fem millioner kroner færre på at få ledige i arbejde næste år.

5. Venter på verdensarv

Vikingeborgen Aggersborg ved Løgtør gøres klar til opgradering. 685.000 kroner sættes af til blandt andet nye toiletter og p-pladser. Dog på betingelse af, at borgen bliver kåret til verdensarv i til sommer. Den afgørelse falder til sommer på et møde i Rusland. Sker det vil man søge staten om yderligere 16 millioner kroner til at forbedre forholdene.

6. Flere cykelstier

Eneste større nye projekt, der ikke er en "skal"-opgave, er en ekstra million til cykelstier. Den kan veksles til godt en kilometer cykelsti. Men man søger yderligere syv millioner kroner af staten til cykelstier næste år.

7. Plejer skulpturer

Kommunens mange skulpturer har fået kritik for ikke at blive vedligeholdt. Det sættes der nu 200.000 kroner af til næste år.

8. Ekstra for brugtbilhandler

Der sættes i tre år 550.000 kroner af til en ekstra inspektør til at tilse virksomheder. Det sker blandt andet for at afhjælpe det store arbejde det har været at holde styr på brugtbilhandleren Kenneth Haastrup i Aggersund.

9. Tænker på de næste

 <i>Foto: Laura Guldhammer</i>

Foto: Laura Guldhammer

Byrådet har med vilje ikke brugt alle penge, så der nye byråd får noget at arbejde med efter nytår. 8,27 million kroner næste år, lidt mere i 2023, 20 millioner kroner året efter og 30 millioner kroner i 2025. De næste års budgetter vil dog nok hurtigt gøre indhug i beløbene.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.