Høstdag på Hessel - på årsdagen for den allerførste

Dengang i 1971 var der ingen smagsprøver - men dem er der masser af på søndag

Høstdagen på Hessel har gennem alle årene været et at herregårdsmuseets helt store tilløbsstykkere. Arkivfoto

Høstdagen på Hessel har gennem alle årene været et at herregårdsmuseets helt store tilløbsstykkere. Arkivfoto

Når Herregårdsmuseet Hessel ved Hvalpsund søndag inviterer til høstdag, er det præcis 50 år siden, den første ”rigtige” høstdag blev holdt på stedet 15. august 1971.

Fem år tidligere var den gamle herregård - bygget i middelalderen som studegård, brændt i 1700 tallet og opbygget igen - blevet solgt til Nordjyllands Amt.

Gården var meget faldefærdig, og det tog et års tid at få restaureret bygningerne, så der kunne åbnes et lille originalt landbrugsmuseum med et væld af historier om stedet - og med den skønneste udsigt over Limfjorden.

Avisoverskrifter som ”Til høst med brændevinsdunk og studeforspand”, ”Herregårdsbesøg sprængte rammerne”, og ”10.000 så hovbønder høste rugen på Hessel” fyldte dengang forholdsvis meget i mediebilledet, for dengang var der ikke så mange andre turistmål.

Det var ”Foreningen til levendegørelse af landsbykultur i Vesthimmerland” fra Vesterbølle, som stod for hele arrangementet.

Der var karle og piger, der gik i marken for at høste rug overvåget af en streng ridefoged. Der var også dengang en karl, der måtte afstraffes på træhesten – alt dét er der stadigvæk.

Ulbjerg folkedansere dansede dengang som nu – men ellers er der sket meget i de 50 år, og det skal fejres på søndag!

I løbet af de seneste 10 år vi Herregårdsmuseet fået opbygget en stor stab af frivillige, som deltager i forskellige laug.

De fleste kan man møde i forbindelse med årets høstdag: Køkkenpigelauget står i det gamle køkken i stuehuset og giver smagsprøver eller vasker tøj på gårdspladsen. Mejerilauget giver små smagsprøver af oste eller kærner smør. Hestegangen kører på gårdspladsen, hvor rebslageren også er. Trædrejerlauget er i den lille hestestald, smedelauget i smedjen og vævelauget på 1. sal i forvalterboligen. Snapselauget og øllauget er i lunden – og her er der selvfølgelig også smagsprøver.

Sidst men ikke mindst er der karlelauget, som sammen med forskellige veterantraktorer kører og høster denne dag.

Museet vil på dagen forsøge at samle omkring 20 selvbindere og mejetærskere, og det hele bliver skudt i gang med en kanonsalut som markering af 50 års-jubilæet.

I dagens løb kan man i øvrigt se gamle tærskeværk køre. Der vil være rensemaskiner og tagribber, og der bliver også tærsket med plejl.

Traktorvogne kører rundt i området med gæster, og i hestevognene kan man også komme ud at køre en lille tur. Arkivfoto

Traktorvogne kører rundt i området med gæster, og i hestevognene kan man også komme ud at køre en lille tur. Arkivfoto

Traktorvogne kører rundt i området med gæster, og i hestevognene kan man også køre en lille tur.

Derudover er der flere aktiviteter, som børn kan være med til, og der vil på dagen også være karameljagt i en korncontainer og en stor halmborg, man kan lege på.

Der kan købes pølser, øl og gammeldags is – ligesom cafeen er åben.

Selvom der ikke er bryllup, som i ”gamle dage”, bliver der dog stadig herskabskørsel. ”Godsejerfamilien” bliver hentet i fine hestetrukne kareter og kørt afsted til byen, og når de vender tilbage, bliver de trakteret i den gamle lade, der er pyntet op til høstfest.

Boder vil der også være – nogle i et telt ved forvalterboligen, hvor man bl. a. kan finde norsk strik, glas, biavl og honning, hjemmelavede syltetøjer, lammeskind mm.

I år kommer der også en skærslipper, som man kan lave aftale med om at få slebet sine egne sløve knive.

Andre boder har brød, korn og mel, og man kan selv prøve at male sit eget mel. En aktivitet, som selvfølgelig også hører sig til på en rigtig høstdag på Hessel.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden