Katrine er ny i politik: Mon gratis pizza hjælper?

Unge politikere kæmper og lokker for at få andre til at bruge deres stemme ved byrådsvalget

- Det valg er altså vigtigt, siger Katrine Høfner (V) til andre unge, og det kan byrådsmedlem Jakob Dyrman (V), der er med til at arrangere mødet i Aars ungdomshus Hotspot helt enig i.

- Det valg er altså vigtigt, siger Katrine Høfner (V) til andre unge, og det kan byrådsmedlem Jakob Dyrman (V), der er med til at arrangere mødet i Aars ungdomshus Hotspot helt enig i.

AARS:I mange år var politik ikke noget, der interesserede Katrine Høfner synderligt. Men torsdag stiller hun sig i skudlinien, når mellem 50 og 100 unge kommer for at høre, hvad hun mener.

I mellemtiden er nu 21-årige Katrine nemlig blevet byrådskandidat, så hvor hun før sad på tilhørerstolene, så er det nu hende der skal stå på scenen med mange øjne på sig og svare det bedste hun kan.

Vigtigt at tage stilling

- Det bliver da specielt. Men det er vigtigt at de tænker over tingene og tager stilling. Og stemmer - så er det mindre vigtigt, om de stemmer på mig, siger Katrine Høfner.

Men tilføjer øjeblikket efter:

- Men selvfølgelig må de gerne stemme på mig. Hvis ikke de gør det, hvem vil så? Der er nok ikke mange, der er ældre end os, der vil stemme på sådan en som mig, og jeg vil gerne i byrådet, siger hun.

Katrine Høfner tror på et pænt stort fremmøde:

- Ikke fordi der er så mange, der går op i politik. For det er der ikke. Men der er rigtigt mange der går op i demokrati, og så er sådan et møde interessant, vurderer hun.

De fleste unge interesserer sig ikke for politik. Men de går op i demokrati, og derfor bør de komme til møde på Hotspot torsdag aften, mener Katrine Høfner.

De fleste unge interesserer sig ikke for politik. Men de går op i demokrati, og derfor bør de komme til møde på Hotspot torsdag aften, mener Katrine Høfner.

Pizza lokker

Det er kommunen, der arrangerer mødet sammen med ungdomsklubben Hotspot. Er politik ikke noget der i sig selv lokker ret mange til, er de unge politikere blevet enige om at tage et tryllemiddel i brug:

- Pizza. Alle elsker pizza. Og hvis den er betalt af kommunen, tror vi godt at vi kan lokke nogle til, smiler Katrine Høfner.

Hjemme i Hornum er forældrene ikke typerne, der har en partibog i kommodeskuffen. Eller skråsikre meninger på hylderne. Men de tror på demokrati og er blandt de sikre til at afgive stemmer den 16. november, vurderer Katrine, som i dag er leder-trainee i SuperBrugsen i Nibe.

Det var først i gymnasiet, at den 21-årige kvinde fra Hornum fik vækket sine politiske instinkter. Det så grundigt, at hun i dag er formand for Venstres Ungdom i Vesthimmerland og både har mod og vilje til at stille op for at blive en af dem, der styrer kommunen de næste fire år.

Og så overbevisende, at hun på Venstres ungdoms vegne står som nummer to på partiets liste, lige efter borgmester Per Bach Laursen

Venstre passede bedst

- Det var i samfundsfag, hvor vi havde om politik. Jeg var ikke så god til matematik og fandt ud af, at jeg var bedre til det. Og at politik faktisk var ret interessant. Og vigtigt.

Nogle venner var i Venstres Ungdom, og det passede så godt med hendes egne holdninger, at hun meldte sig ind der. Nu er det politiske filtret godt og grundigt sammen med hendes privatliv og vennekreds.

Ikke kun Venstres unge. Også medlemmer af andre partier. Hvis hun ellers kan finde dem, for der er faktisk kun tre ungdomsafdelinger i Vesthimmerland.

Seks partier med

Ud over Venstre er det Radikale Venstres Ungdom aktiv, og Konservativ Ungdom er genopstået efter en pause. Begge måtte desværre melde afbud til mødet med NORDJYSKE med meget kort varsel.

Når ungemødet torsdag aften også kan byde på unge fra Socialdemokraterne, Liberal Alliance og SF skyldes det at de er inviteret ind fra andre kommuner i Himmerland.

- Jeg ved at der arbejdes på at oprette flere afdelinger. Men det er sådan det er nu, siger byrådspolitikeren Jakob Dyrman (V), der er med til at arrangere mødet for Ung Vesthimmerland.

Starter tit forfra

- Ungdomspartier er meget knyttet til gymnasiet her. Så når der er gået tre år, er mange væk. Så er der meget, der skal starte forfra. Det er meget mere stabilt i byer som Aalborg, hvor der er videregående uddannelser, som universitetet, forklarer Katrine Høfner.

Det er i kommunens nye ungdomsklub Hotspot at valgmødet skal afholdes. Pudsigt nok er det indrettet i den sundeste del af det gamle rådhus, der ellers blev revet ned for et par år siden.

Nu er det lokale parlament rykket til nye lokaler øverst på Vester Boulevard, hvor egnens største magt og indflydelse på borgernes hverdag har boet de sidste fire år.

Langt til rådhuset

Der er ikke langt målt i meter. En 14-1500 er der vel. Men mentalt er det en anden sag, mener Katrine Høfner.

- Afstanden føles stor hernede. Det er en af grundene til, at jeg gerne vil vælges ind. Jeg vil gerne vælges ind og gøre noget for, at vi har gode skoler i kommunen. Jeg er ikke altid enig i hvad byrådet beslutter - eller hvad Venstre stemmer for. Men det behøver man altså ikke at være for at blive valgt, fremhæver hun.

Jakob Dyrman er til dagligt gymnasielærer og underviser også i politik. Dog var det ikke ham der satte ideer i Katrine, der gik i en andens klasse.

Han kender rigtigt mange af dem, man håber møder op torsdag aften. Han har stor tiltro til de unge og håber at byrådet vil vise mod og give flere penge og mere indflydelse til unge.

Giv dem en million

- Jeg synes godt at man kunne betro dem en million, måske to til unge i deres eget udvalg i en eller anden form. Selvfølgelig under ansvar overfor forvaltningen som alle andre udvalg. Det vil være dejligt hvis Vesthimmerland kan gå i front på det område, er han overbevist om.

Måske kommer det et skridt nærmere denne torsdag aften. For det vil kræve unge der både kan og vil gå op i, hvordan man bedst fordeler penge og midler i Vesthimmerland. Og det hedder altså politik.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.