Kontant løfte: - Vælg mig og få 100 millioner til kommunen. Mindst

Ukendt S-kandidat har det ikke kun i munden: Han har tidligere skaffet nordjysk kommune et lignende beløb

Som succesrig iværksætter med et sjældent kendskab til kommunal økonomi tror Morten Lindblad, at han kan gøre en særdeles kontant forskel, hvis han vælges til byrådet.

Som succesrig iværksætter med et sjældent kendskab til kommunal økonomi tror Morten Lindblad, at han kan gøre en særdeles kontant forskel, hvis han vælges til byrådet.

GUNDERSTED:Succesfuld iværksætter. Virksomhedsejer og økonom. Samt - måske - manden der giver Vesthimmerland et økonomisk boost, dagens byråd kun kan drømme om.

Mød Morten Lindblad. Byrådskandidaten der har alt det, der skal til for at stå højt på listen hos et liberalt parti. Men som står som nummer 11 hos Socialdemokraterne på stemmesedlen den 16. november.

Ikke en placering, der uden videre kanonerer ham ind på et af byrådssalens eftertragtede sæder. Men med partiets sideordnede opstilling kræver det "bare" at han får flere stemmer end de fleste andre på listen. Det skal 200 valgplakater fordelt over kommunen gerne hjælpe med.

Sociale ejere

- Der er da virksomheders-ejere i mit netværk, der undrer sig. Det ved jeg godt. Men udover at erhvervslivet skal have gode forhold, så er jeg overbevist om, at Danmark også har brug for et stærkt fællesskab. Dem, der ikke er det, har ikke forstået hvordan tingene hænger sammen, siger den politiske debutant.

- Man kan godt være social og et konkurrencemenneske. Det oplever jeg faktisk at de fleste virksomhedsejere er, når deres firma har nået et vist punkt. Jeg vil da også arbejde for, at den offentlige sektor i Danmark bliver blandt de bedste i verden. Jeg håber at jeg kan gøre i byrådet, som når jeg går ind i en bestyrelse: Bidrage med det jeg kan, og så gå igen. Jeg bliver ikke en, der skal leve af politik, siger den ambitiøse kandidat.

Morten Lindblad har lige skullet vænne sig til at møde sig selv på valgplakater rundt om i kommunen. Det er noget anderledes at være del af byrådskampen end at færdes på kontorer og i bestyrelseslokaler. Men han er glad for at opfylde en gammel drøm.

Morten Lindblad har lige skullet vænne sig til at møde sig selv på valgplakater rundt om i kommunen. Det er noget anderledes at være del af byrådskampen end at færdes på kontorer og i bestyrelseslokaler. Men han er glad for at opfylde en gammel drøm.

Investor på fuld tid

46 år gammel, far til Mikkel og Kristian og ægtemand i landsbyen Gundersted ved Aars, kalder han sig selv pensionist. Men betegnelsen fuldtids-investor er mere dækkende. Til hverdag er han blandt andet direktør i tre virksomheder og bestyrelsesmedlem i andre syv.

Fundamentet er dog stadig det, der står som hans livsværk: Firmaet Dataproces der stadig har adresse i Nibe. Det skabte og ledede han med partneren Kjartan Nielsen fra 2011, inden han i november sidste år fuldendte nogle års gradvis tilbagetrækning og trådte ud af firmaets daglige drift.

Nu ville Morten Lindblad prøve noget andet.

- Jeg havde en arbejdsuge, der i princippet aldrig sluttede, og jeg kunne mærke, at jeg skulle prøve noget andet. Og det er faktisk mange år siden, jeg begyndte at tænke på at gå ind i politik. Der har bare ikke været tid til det. Før nu, fortæller Morten Lindblad.

Verdensmål og diagnoser

Det politiske er næsten lige så gammel en drøm hos ham, som ønsket om at blive selvstændig erhvervsdrivende. Den dukkede op i barndomshjemmet i Aalborg, hvor faren var selvstændig og moren var sundhedshjælper og gav ham indblik i hver deres verden.

Morten Lindblad har da også en holdning til det meste, selv om politik er en anden snak end erhverv og investering. En nål med FM's 17 verdensmål for bæredygtig udvikling er blevet fast tilbehør til jakken.

Med den 18-årige søn Mikkel, der er autist og retarderet i mellemsvær grad, har han fået et særligt indblik i livet for børn og unge med særlige udfordringer. Det område har han bestemt tænkt sig at holde øje med. Og også gerne hjælpe med den svære økonomi, der kan gøre det dyrt at anbringe en med en diagnose, hvor det er bedst, når adressen er udenfor kommunen.

- Det har nogle udfordringer. Men jeg må sige, at jeg har oplevet kommunen som superkompetent, når de har haft med ham at gøre, siger Morten Lindblad.

Politik handler også om andet end penge. Morten Lindblad har fået en nål med FN'ss verdensmål som del af jakkesættet.

Politik handler også om andet end penge. Morten Lindblad har fået en nål med FN'ss verdensmål som del af jakkesættet.

Indtægter først

Som erfaren erhvervsmand ved Morten Lindblad ind til marven, at der skal overskud til, før man har penge til at hjælpe andre.Han håber at hans indsigt i offentlig økonomi give usædvanlig kvalificeret sparring om besparelser og hvordan man får mest muligt ud af skattepengene.

- Skulle det ende med en anden borgmester end en socialdemokrat, så vil jeg også hjælpe ham eller hende. Jeg er spændt på hvad vi kan gøre sammen. Det bliver noget helt andet at sidde midt i beslutningerne end "kun" at få dem bagefter som konsulent udefra, vurderer økonomen.

Startede i Aars

Hvor meget erhvervsmand han end er, så er det det offentlige, der har beskæftiget Morten Lindblad i næsten hele hans arbejdsliv. Faktisk blev den helt unge Vesthimmerland Kommune stedet for den matematiske økonoms længste faste job.

Han fik ansvaret for et område på godt en milliard kroner. Her fandt han også sine første offentlige millioner i besparelser. Simpelt hen fordi han begyndte at arbejde med noget, alle dengang talte om, men sjældent vidste, hvordan de skulle håndtere:

Big Data.

Enorme data

- Da jeg begyndte på at bruge Big Data i 2003 var begrebet nyt. Det jeg gjorde, var ikke særligt kvalificeret sammenlignet med hvad man kan gøre i dag, men nok til at spare kommunen for nogle millioner kroner, fortæller han.

Big Data er de enorme mængder data, vi efterlader os på nettet med alt vi gør. I kommunal sammenhæng er der også masser af data på computerne, som man ikke før har haft så meget styr på. Det er det Morten Lindbland og Dataproces arbejder med.

Fem år blev det til på kommunekontoret i Aars. En tid han stadig tænker tilbage på med glæde og taknemlighed. Faktisk fylder tiden stadig så meget i erhvervsmandens liv, at han pillede en mursten ud af dyngerne, da Aars og Vesthimmerlands gamle rådhus blev revet ned for et par år siden.

Den mursten ligger på hans kontor i dag.

Morten Lindblads succes med Data Proces bygger blandt andet på fem gode år som økonom i Vesthimmerlands Kommune. Det minder en mursten fra det nedrevne rådhus i Aars ham om hver dag på kontoret.

Morten Lindblads succes med Data Proces bygger blandt andet på fem gode år som økonom i Vesthimmerlands Kommune. Det minder en mursten fra det nedrevne rådhus i Aars ham om hver dag på kontoret.

60 ansatte

- Jeg havde nogle rigtigt gode kolleger, og den tid gav mig ro og selvtillid omkring det jeg gjorde, som jeg siden har brugt. Sideløbende med jobbet kunne jeg også have et firma, der gav mig andre erfaringer, fortæller han i dag.

Da han så de enorme muligheder der ligger i at behandle Big Data endte han med at satse på det, der blev til Dataproces. I dag beskæftiger Dataproces godt 60 ansatte, og kunderne er stort set alle danske kommuner.

Her kan de købe sig til assistance til mange af de komplicerede opgaver, der hører en moderne forvaltning til. Herunder diverse refusioner og udvekslinger mellem stat og kommune.

Det har de ansatte været så gode til, at væksten blandt andet har skaffet Dataproces en af Dagbladet Børsens prestigefulde Gazelle-priser i 2017.

- Vi havde et rigtigt godt samarbejde, og det var her jeg første gang fandt frem til 100 millioner kroner, som Mariagerfjord kunne spare.

Mariagerfjord storkunde

Den første kunde - og en af de største i de første år - blev Mariagerfjord Kommune og dens daværende borgmester H.C. Maarup (S).

- Vi havde et rigtigt godt samarbejde, og det var her jeg første gang fandt frem til 100 millioner kroner, som Mariagerfjord kunne spare. Maarup blev også en slags mentor for mig, når det gælder ledelse, fortæller Morten Lindblad

De to arbejder stadig sammen, idet H. C. Maarup er formand for bestyrelsen i Dataproces, hvor Morten Lindblad nu er menigt medlem.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.