Miljøgaranti får DN til at droppe solcelle-klage

Tinglyst aftale med Better Energy baner vej for, at etablering af solcellepark ved Navnsø kan komme i gang

Det er tanken at lade får græsse på arealerne mellem solcellepanelerne. På den måde holdes den høje plantevækst nede uden at bruge maskiner eller kemi. Privatfoto

Det er tanken at lade får græsse på arealerne mellem solcellepanelerne. På den måde holdes den høje plantevækst nede uden at bruge maskiner eller kemi. Privatfoto

Vesthimmerlands første solcellepark skal ikke kun levere grøn, klimavenlig energi.

Solcelleparken, der ligger nabo til den fredede Navnsø, skal også drives miljømæssigt forsvarligt uden brug af hverken pesticider eller gødning - bortset fra den gødning, græssende dyr på arealet leverer helt naturligt.

Med dét for øje har firmaet Better Energy, der har lejet arealet i 30 år, indgået en frivillig aftale med Danmarks Naturfredningsforening i Vesthimmerland om grøn drift af solcelleparken i hele dens levetid.

- Aftalen er netop tinglyst, så vi er sikre på, at også fremtidige ejere vil respektere firmaets løfter om at drive solcelleparken så miljøvenligt som muligt, siger DN Vesthimmerlands formand, Jakob Kortegaard Becher.

Som modydelse har DN Vesthimmerland trukket en klage over solcelleparken tilbage - og på den måde åbnet for, at Better Energy Management kan gå i gang med at bygge solcelleparken.

Klagen var ikke rettet mod firmaet, men mod Vesthimmerlands Kommune, der som udgangspunkt ikke mente, det var nødvendigt med en miljøvurdering, inden kommunen lavede en lokalplan for solcelleparken.

- Better Energy har imidlertid udvist de hensyn over for naturen, som kommunen ikke umiddelbart ville tage. Firmaet undlader for eksempel at stille solceller op på den del af arealet, der er Natura 2000-beskyttet, og Better Energy har også fået foretaget en uafhængig vurdering af risikoen for at ødelægge levesteder for de truede paddearter, der lever omkring Navnsø, fortæller Jakob Kortegaard Becher.

Det er imidlertid ikke kun i Vesthimmerland, firmaet prøver at tage så store hensyn til naturen som muligt, fortæller vicepræsident i Better Energy, Esben Billeskov:

- Når vi anlægger solcelleparker, så udnytter vi samtidig muligheden for at forbedre biodiversiteten og beskytte undergrunden for sprøjtegifte.

- Solcelleparker bidrager selvfølgelig til den grønne omstilling, fordi der bliver produceret grøn strøm, men solcelleparker er først rigtig grønne, når man også inddrager natur- og miljøhensyn. Dette er en naturlig del i Better Energys projekter, pointerer Esben Billeskov.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden