Næsten som at være af sted på studierejse

Selv om verden fortsat er lukket ned, fik vesthimmerlandske gymnasielever smagt på andre kulturer - og mad fra andre lande

Eleverne i 2x kommer ikke af sted på studierejse i 2g - men med teknologiens hjælp mødtes de med en grønlandsk 1g-klasse fra Nuuk. Privatfoto

Eleverne i 2x kommer ikke af sted på studierejse i 2g - men med teknologiens hjælp mødtes de med en grønlandsk 1g-klasse fra Nuuk. Privatfoto

Når man ikke kan komme rigtigt ud at rejse, så må man jo nøjes med at rejse i fantasien...

Op mod påske afholdt 2.g-klasserne på Vesthimmerlands Gymnasium og HF de såkaldte FF5-forløb, der traditionelt indebærer en studierejse til udlandet.

Det har coronaen jo i år, akkurat som i fjor, sat en effektiv stopper for. I stedet for blev det til fire dage med fysisk tilstedeværelse på gymnasiet, og de involverede lærere havde på forhånd lagt sig i selen for, at eleverne alligevel skulle have ”en på opleveren”.

Den naturvidenskabelige klasse, 2x, havde nok den mest usædvanlige uge. Her var matematiklæreren, Signe Ougaard, og naturgeografilæreren, Jakob Dyrman, gået sammen om at præsentere eleverne for emnet ”Erobringen af Nordpolen”.

Klassen skulle bl.a. finde ud, hvordan Danmark og Grønland er forbundet med hinanden og undersøge kulturelle ligheder og forskelle mellem de to folkeslag.

En væsentlig forudsætning for at løse denne opgave skal man finde hos matematiklæreren.

Signe Ougaard har på et tidspunkt haft to års orlov fra stillingen på VHG for at følge sin mand til Grønland, og i den periode har hun undervist på gymnasiet i Nuuk og lært sig så meget grønlandsk, at hun kunne undervise danskere i begyndersprog.

Samtalen mellem unge danskere og unge grønlændere gik livligt i mange grupper. Privatfoto

Samtalen mellem unge danskere og unge grønlændere gik livligt i mange grupper. Privatfoto

I forløbet for 2x udnyttede hun sit bekendtskab med en nyuddannet grønlandsk kulturhistoriker, Aviaq Reimer Olsen, til en af dagene at få arrangeret en videokonference mellem 2x og en 1.g-klasse på Grønland.

Det skulle vise sig at være lidt af et scoop.

Samtalen mellem unge danskere og unge grønlændere gik livligt i mange grupper, og kimen er måske dermed lagt til et længerevarende samarbejde mellem Vesthimmerlands Gymnasium og HF og gymnasiet i Nuuuk.

Signe Ougaard har i al fald mod på at give flere af sine elever lejlighed til at lære den grønlandske kultur nærmere at kende, og hendes drøm er, engang i fremtiden, at tage en klasse med på en studietur til Grønland.

Eleverne i 2x var under alle omstændigheder glade for det virtuelle ”møde” med de grønlandske gymnasieelever, og dagen blev så i øvrigt rundet af med et grønlandsk måltid: røget hellefisk og rejer.

Nogle af ingredienserne i 2x’s forløb gik også igen i de andre 2g-klasser.

I 2s blev eleverne præsenteret for hele fire forskellige kulturer i form af et virtuelt møde med en dansker med engelsk familie, bosiddende i Northamptonshire i England, et fysisk møde med Shaun fra New Zealand, der bl.a. demonstrerede diverse måder at træne balance på, et indlæg fra gymnasiets vicerektor, Ralf Leimbeck, om forskellene på dansk og tysk kultur og endelig en bedre italiensk middag, tilberedt efter en indfødt italieners instruktioner.

Shaun fra New Zealand gæsteoptrådte for eleverne i 2s med et oplæg om forskellige måder at træne balance på. Privatfoto

Shaun fra New Zealand gæsteoptrådte for eleverne i 2s med et oplæg om forskellige måder at træne balance på. Privatfoto

2t, der oprindeligt skulle have været på studierejse til Skotland, brugte ugen på et samarbejde mellem fagene matematik og engelsk. Emnet var den elektromekaniske chiffermaskine Enigma, som tyskerne brugte under anden verdenskrig, og filmen om den engelske professor, Turing, der brød koden.

I 2k handlede det om idræt og integration. Her undersøgte man bl.a., på baggrund af tysk og fransk materiale, hvordan henholdsvis tyrkiske/østeuropæiske og afrikanske fodboldspillere er blevet integreret i det land, de er kommet til.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.